Business Internaţional

Iberdrola va intra pe piata energetica din SUA

04.05.2007, 14:37 17

Datorita ritmului scazut de crestere al pietei energetice din Europa, cea mai mare companie energetica din Spania doreste sa se extinda pe piata din Statele Unite, titreaza Financial Times.
In primul sau interviu acordat dupa preluarea Scottish Power de catre Iberdrola, tranzactie in valoare de 17,2 mld. de euro, Ignacio Sancez Galan, presedinte si director executiv al companiei, a declarat ca Statele Unite reprezinta o piata foarte buna, pe care grupul poate sa-si consolideze pozitia buna pe piata celor mai mari furnizori de energie electrica provenita din surse ecologice precum cea eoliana.
In ciuda faptului ca Statele Unite nu au semnat Protocolul de la Kyoto (cu privire la reducerea emisiilor de gaze de sera), americanii acorda un interes foarte mare surselor regenerabile de energie", a declarat Galan pentru Financial Times. "In anumite state din SUA legislatia este chiar mai aspra decat regulile impuse la Kyoto", a adaugat el.
Interesul companiei pentru piata din Statele Unite dateaza inca din 2000, cand, sub conducerea fostului presedinte, Iberdrola a luat in considerare posibilitatea unei oferte pentru Florida Power&Light, in prezent cel de-al doilea mare furnizor global de energie electrica provenita din surse ecologice.
Desi oferta a declansat o serie de dispute intre actionarii Iberdrola, interesul pentru piata energetica din SUA a reaparut sub conducerea lui Galan, care a supravegheat incheierea unei serii de contracte legate de centrale energetice eoliene din Statele Unite.
In urma cu doua saptamani, Iberdrola a anuntat achizitia companiei CPV Wind Ventures, care furnizeaza 3.500 MW de energie electrica. Desi cresterea in Statele Unite ar proveni din acest tip de achizitie si din dezvoltarea de centrale energetice eoliene proprii, Galan nu a exclus achizitia unei companii energetice locale. "Daca ar exista o companie din SUA care sa se potriveasca criteriilor noastre, atunci vom lua in calcul si posibilitatea achizitiei", a subliniat el.
Activele Scottish Power din SUA, care includ 1.650 MW de energie eoliana si posibilitati de stocare a gazului, au fost decisive in adoptarea deciziei Iberdrola de a continua negocierile de preluare.
Un alt factor l-a reprezentat situatia de pe piata din Spania, unde a fost nevoita sa achizitioneze un surplus de active in valoare de 9 miliarde de euro dintr-un contract in valoare de 22 de miliarde de euro cu compania Gas Natural, compania de utilitati cu sediul in Barcelona si Endesa, care pana in aceasta saptamana a reprezentat cel mai mare grup energetic al Spaniei.
Dupa ce a fost blocat de tribunalele din Spania, contractul a declansat o lupta apriga pentru Endesa, care s-a terminat prin impartirea grupului intre E.ON din Germania si un consortiu alcatuit din Enel, cu sediul in Italia si compania spaniola Acciona.
La 20 de luni dupa oferta initiala a Gas Natural, contractul este inca analizat de catre organismele de reglementare din Europa. Spre deosebire, achizitia companiei Scottish Power a fost incheiata dupa cinci luni de la anuntul depunerii ofertei pentru compania cu sediul in Glasgow.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO