Business Internaţional

Immoeast cauta 3 mld. euro pe Bursa din Varsovia

07.05.2007, 17:02 14

Compania imobiliara Immoeast intentioneaza sa se listeze la Bursa din Varsovia in scopul atragerii de capital din partea investitorilor institutionali, in special de la fondurile de pensii.
Immoeast, dezvoltator imobiliar austriac prezent pe piata Europei de Est, estimeaza ca va strange 3 miliarde de euro prin vanzarea de actiuni noi, suma care va fi folosita pentru finantarea extinderii in Balcani, Ucraina si Rusia, scrie Budapest Business Journal.
Compania va scoate la vanzare 277,9 milioane de actiuni noi in intervalul cuprins intre 2 si 21 mai. Reprezentantii Immoeast au declarat ca pretul final va fi stabilit dupa ce perioada de subscriere va lua sfarsit. Pentru a obtine finantarea de 3 miliarde de euro, compania nu isi va majora numarul de actiuni de pe bursa din Viena, ci va intra pe bursa din Polonia. Dupa ce va avea loc listarea, capitalizarea companiei va ajunge la 9,2 miliarde de euro.
Cum numarul investitorilor din Europa de Est interesati de actiunile Immoeast a crescut proportional, compania a considerat ca a venit momentul pentru a fi listata pe inca una dintre bursele din regiune. Listarea pe Bursa din Varsovia ar putea face actiunile companiei foarte atragatoare pentru investitorii institutionali polonezi asemeni fondurilor de pensii, care au voie sa investeasca doar 5% din activele proprii in actiuni ale companiilor listate pe alte burse in afara de cea din Varsovia.
Immoeast isi schimba orientarea dinspre Europa Centrala, unde cererea de pe piata imobiliara a scazut, spre state
est-europene cum ar fi Bulgaria si Romania, aflate in plina expansiune economica dupa ce au devenit membre ale Uniunii Europene.
Compania are un plan de investitii in valoare de 6 miliarde de euro pentru a cumpara si dezvolta proprietati in regiune. Potrivit declaratiilor, Immoeast se va concentra asupra spatiilor comerciale, si mai putin asupra spatiilor de birouri. Proiectelor din Ucraina si Rusia le vor fi alocate 25 de procente din totalul investitiilor.
Prezent si in Romania, Immoeast s-a dovedit cel mai activ investitor pe piata imobiliara locala.
Pentru Immoeast, Romania a devenit tara care atrage cea mai mare parte a investitiilor, peste 1,4 miliarde de euro, reprezentand 19,5% din valoarea totala a investitiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO