Business Internaţional

Importuri de textile fara taxe vamale in 2005

29.08.2000, 00:00 17



Un grup de importatori de produse textile din Uniunea Europeana solicita organismelor comunitare de la Bruxelles ridicarea treptata a restrictiilor vamale asupra importurilor specifice, pentru a preveni inundarea pietei cu marfuri straine ieftine in 2005, cand este programata eliminarea tuturor barierelor.

Comisia Europeana a propus luna trecuta eliminarea tuturor restrictiilor la importurile a 62 de categorii de produse textile provenite din tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Acestea reprezinta circa 18,1% din importurile de textile ale Uniunii Europene.

O decizie in acest sens ar fi in acord cu Acordul Organizatiei Mondiale a Comertului asupra importurilor de textile si confectii, potrivit prevederilor caruia toate statele membre ale OMC ar trebui sa elimine toate restrictiile de ordin tarifar si netarifar la aceasta categorie de importuri pana in 2005.

Barierele tarifare ar trebui eliminate treptat, in patru etape.

Asociatia pentru Comert Exterior, care reuneste si principalii importatori comunitari de produse textile, a afirmat intr-o scrisoare deschisa adresata comisarului european pentru comert Pascal Lamy ca, desi Comisia Europeana si-a indeplinit deja angajamentul de a reduce cu 18 procente taxele vamale la importurile de textile, "nu trebuie trecut cu vederea faptul ca printre produsele care beneficiaza de reduceri se numara foarte putine produse manufacturate".

Principala solicitare a Asociatiei pentru Comert Exterior se refera tocmai la includerea pe lista reducerilor de bariere tarifare a cat mai multor produse din categoria confectiilor si tricotajelor.

Aceasta ar fi singura solutie pentru a se putea evita efectele negative ale unei liberalizari bruste a importurilor de textile incepand din 2005. In acel moment, industria comunitara a textilelor si confectiilor s-ar confrunta cu o presiune uriasa din partea importurilor ieftine provenite din tarile in dezvoltare.

Comisia Europeana intentioneaza deocamdata sa mentina taxele vamale la o serie de produse considerate sensibile, reducerea respectivelor bariere urmand a fi folosita ca moneda de schimb pentru obtinerea unor avantaje in sensul unui acces mai larg al produselor comunitare pe alte piete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO