Business Internaţional

In Bulgaria inflatia anuala a ajuns la 14,2%

15.04.2008, 16:20 264

In Bulgaria, rata anuala a inflatiei a avansat pana la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu luna trecuta, in conditiile in care costurile in crestere la carburanti au impins in sus preturile alimentelor si serviciilor, scrie Bloomberg.
Inflatia anuala a urcat pana la 14,2% in martie, de la 13,2% in februarie, a anuntat institutul bulgar de statistica. Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 0,8% dupa un avans de 1,1% consemnat in februarie. Media estimarilor a sase economisti intervievati de Bloomberg indica o rata anuala de 13,5%.
Bulgaria si tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia depun mari eforturi in sensul incetinirii cresterii inflatiei in conditiile in care trebuie sa mentina rata inflatiei la un nivel scazut pentru a putea adopta moneda euro.
"Pe langa preturile la carburanti si alimente, cheltuielile pentru tutun au crescut si ele in conditiile in care accizele majorate impuse in luna ianuarie au afectat preturile la tigari", a declarat Georgi Angelov, economist in cadrul Open Society Institute din Sofia.
Preturile la alcool si tutun au crescut cu 2,3% in luna martie, dupa o crestere de 0,3% inregistrata in februarie.
Preturile la alimente, care reprezinta 35% din cosul preturilor de consum, au avansat cu 1% in martie, dupa o majorare de 1,7% in februarie. Costurile de transport, care includ preturile la benzina si reprezinta 8,6% din cosul preturilor de consum, au urcat cu 1,2% luna trecuta, comparativ cu cresterea de 0,9 procente inregistrata cu o luna inainte.
"Preturile in crestere la petrol si alimente pe plan global imping in sus preturile serviciilor", a declarat Tsetosla Tsachev, din cadrul companiei de cercetare Elana Trading din Sofia. Costurile serviciilor au urcat cu 2,2% in luna martie.
Rata armonizata a inflatiei din Bulgaria, calculata in conformitate cu standardele UE, a avansat pana la 13,2% in martie, de la 12,1% in februarie. Preturile au avansat cu 0,9% in martie, comparativ cu 1% in februarie, conform datelor furnizate de biroul de statistica.
Comisia Europeana a avertizat Bulgaria in cadrul unui raport publicat pe 13 februarie ca este vital ca guvernul sau sa actioneze rapid pentru a rezolva problema dezechilibrelor externe si a tine sub control cresterea inflatiei in scopul reducerii riscurilor de ordin economic.
Fondul Monetar International a redus estimarea UE privitoare la rata armonizata a inflatiei pe 8 aprilie pana la 7,2%, de la 7,9%.
In aceeasi luna Ungaria a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere al inflatiei pana la o rata anualizata de 6,7%, pe fondul unei cresteri mai putin pronuntate a preturilor la alimente si energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO