Business Internaţional

În caz de nevoie, Europa va suplimenta fondul de 750 mld. euro cu ajutorul căruia salvează ţările aflate în impas

În caz de nevoie, Europa va suplimenta fondul de 750 mld. euro cu ajutorul căruia salvează ţările aflate în impas

Autor: Traian Terzianm

25.11.2010, 23:47 17

Axel Weber, reprezentantul Germaniei în consiliul BănciiCentrale Europene, a declarat că dacă va fi necesar, guverneleeuropene vor majora sumele alocate fondului european de stabilitatefinanciară pentru a putea restabili încrederea în moneda euro,scrie The Wall Street Journal.

"750 miliarde euro ar trebui să fie suficienţi pentru a asigurapieţele. Dar dacă această sumă nu va ajunge, ţările europene o vorputea majora. Orice atac asupra euro nu are nicio şansă dereuşită", a spus Weber.

Comentariile sale sunt cu atât mai importante, în condiţiile încare Weber a criticat constant decizia BCE de a achiziţionaobligaţiuni pentru a ajuta ţările cu probleme de la periferiaEuropei, iar politicienii germani s-au dovedit împotriva salvăriialtor ţări europene cu banii contribuabililior.

Declaraţia lui Weber, văzut ca unul dintre principalii candidaţila şefia BCE, al cărei nou preşedinte va fi ales anul viitor, aapărut în în contextul în care criza datoriilor suverane din Europariscă să contagieze Portugalia şi Spania, după ce săptămâna trecutăa trimis Irlanda în braţele creditorilor internaţionali.Economiştii şi investitorii se tem că fondul de salvare în valoarede 750 mld. euro, lansat în mai, nu este suficient de mare pentru aajuta cea de-a patra economie a zonei euro.

Spania are o economie de peste 1.000 mld. euro, de aproape douăori mai mare decât cea a Portugaliei, a Irlandei şi a Greciei la unloc.

Potrivit băncii britanice HSBC, pentru a-şi putea acoperideficitele bugetare şi obligaţiunile ajunse la maturitate,Portugalia ar avea nevoie în următorii trei ani de circa 51,5 mld.euro, în timp ce Spania ar necesita o sumă de peste 350 mld. euro.Se aşteaptă ca Irlanda să primească între 80 şi 90 mld. euro, ceeace ar duce suma pe care Europa ar putea fi nevoită să o cheltuiascăla 500 mld. euro.

Motivul de îngrijorare este dat de faptul că deşi oficial fondulde salvare are la dispoziţie 750 mld. euro, suma reală este maimică atunci când sunt luate în calcul colateralele şi altecheltuieli.

Dacă aceste costuri auxiliare sunt adăugate, este posibil caţările europene care s-au angajat să ofere fonduri în valoare de500 mld. euro (restul de 250 mld. euro venind de la FMI), să nupoată achita decât o sumă cuprinsă între 310 şi 350 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO