Business Internaţional

In Cehia, salariile cresc mai incet decat productivitatea

27.06.2007, 17:23 16

In cadrul companiilor din industria Cehiei, productivitatea muncii a inregistrat o crestere de 9,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce salariile au avansat cu 6,3%, conform datelor publicate de Biroul ceh de Statistica si citate de Prague Daily Monitor.
Salariul lunar nominal a crescut in medie cu 6% pe an in perioada cuprinsa intre anii 2000-2005, in timp ce productivitatea muncii a inregistrat o crestere de 8,2%, spun statisticienii.
Productivitatea muncii a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in industria ingineriei (16,3%) anul trecut, urmata de industria miniera, cu 13,7%. In schimb, in siderurgie si industria hartiei, productivitatea muncii a inregistrat o usoara scadere.
In general, productivitatea muncii a inregistrat o crestere de 9,7% pe intregul an 2006 comparativ cu anul anterior. Statisticienii calculeaza productivitatea muncii impartind vanzarile din activitatile industriale la preturi constante cu forta de munca totala din industrie.
Salariul mediu brut lunar din industrie a atins 19.388 de coroane (674 de euro) in 2006. In 2000, acesta se situa la 13.584 de coroane (472 de euro).
Companiile au platit cele mai mari salarii angajatilor din sectorul productiei de cocs si combustibil nuclear anul trecut, acesta fiind urmat de sectorul energetic si cel al extractiei de materii prime. In schimb, muncitorii din sectorul procesarii pielii si industriei textile au primit cele mai mici salarii, ca de obicei.
Numarul angajatilor din companiile industriale cehe a scazut in medie cu 1,1% pe an intre anii 2000-2005, in 2005 inregistradu-se o reluare a cresterii cererii de forta de munca. In ultimele 12 luni, numarul angajatilor din sectorul industrial a crescut cu 1,9%. Unul din trei cehi lucreaza in prezent in sectorul industrial.
Industria Cehiei reprezinta circa o treime din PIB-ul tarii, in timp ce in Uniunea Europeana media este de 20%, a declarat presedintele Biroului ceh de Statistica, Jan Fischer.
"Industria reprezinta de mult timp motorul de crestere al economiei Cehiei", a declarat Fischer.
Productia industriala a Cehiei a inregistrat o crestere de 6,7% in medie pe an in perioada 2000-2005. Ritmul mediu de crestere in perioada cuprinsa intre primul trimestru al anului 2006 si primul trimestru al acestui an a fost de 11,3%.
Statisticienii spun ca sectorul a suferit schimbari majore in ultimii ani, companiile locale concentrandu-se asupra produselor cu o valoare adaugata mai mare.
"Daca veti compara un automobil produs in 2007 cu unul construit in anul 2000, veti vedea diferenta", a declarat Josef Vlasek din cadrul CSU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO