Business Internaţional

In ciuda pierderilor imense, bancile de investitii acorda in continuare bonusuri record angajatilor

21.01.2008, 21:38 24

In momentul declansarii crizei pietelor de credit vara trecuta, parerea generala pe Wall Street si in City (centrul financiar al Londrei) era ca perioada de cinci ani de crestere a primelor acordate bancherilor de investitii va lua sfarsit. Din moment ce marile banci se confruntau cu pierderi, parea logic ca cei mai bine platiti angajati ai acestora sa aiba si ei de suferit, scrie Financial Times.
Realitatea ar putea fi mai complicata. Desi mai multe institutii nu au raportat rezultate inca, se pare ca sumele sub forma de prime de care se vor bucura angajatii celor mai mari banci de investitii din lume vor fi mai mari ca niciodata.
Desi mai multe banci foarte mari au suferit pierderi uriase (Citigroup si Merrill Lynch cate 10 miliarde de dolari numai in trimestrul patru) de pe urma investitiilor in sectorul american al creditelor ipotecare subprime, multe parti din businessul acestora au avut parte de un an record in 2007. In plus, nu toate bancile au avut de suferit in egala masura.
Astfel au aparut o serie de rezultate surprinzatoare. Sa luam cazul Morgan Stanley, de exemplu. Desi a raportat o uriasa pierdere pe trimestrul patru si a atras 5 miliarde de dolari din partea unui fond de investitii de stat din China, banca americana a acordat 16,6 miliarde de dolari sub forma de compensatii angajatilor anul trecut, o suma cu 18% mai mare. Astfel, raportul compensatii/ venituri a urcat pana la 59% in acest an. Majoritatea bancilor de investitii tintesc un raport de sub 50%. Iar Morgan Stanley nu va fi probabil o exceptie.
Citigroup si Merrill Lynch, care au fost obligate sa atraga capital de la fondurile de investitii ale guvernelor din Asia si Orientul Mijlociu dupa pierderile masive inregistrate, se confrunta cu o dilema similara. In aceeasi situatie se afla si UBS, care-si va informa angajatii cu privire la prime catre sfarsitul acestei luni.
Problema nu este numai cum pot fi rasplatiti bancherii cu performante bune in ciuda crizei de resurse financiare. Bancilor le este dificil sa anticipeze ce parti ale businessului vor fi active in acest an, si prin urmare pe care bancheri sa-i multumeasca, si din cauza nesigurantei legate de perspectivele economice.
Unele segmente au fost restranse, insa pe altele bancile incearca in continuare sa se extinda, iar criza de capital uman se mentine.
"Cel mai mare risc pentru businessul nostru este legat de oameni. Speram ca bancile rivale vor esua si vor face plati insuficiente in acest an, astfel incat noua sa ne fie mai usor sa angajam", spune un director din cadrul unei banci europene de investitii.
Dificultatea este reflectata de varietatea de modalitati in care bancile au abordat problema. Pe de o parte, exista institutii cum ar fi Goldman Sachs si Lehman Brothers care au scapat de pierderile importante pe segmentul de instrumente cu venit fix. Pentru acestea, lucrurile decurg aproape la fel in ceea ce priveste primele, performerii de top fiind rasplatiti din plin. Totusi, incetinirea ritmului general al activitatilor si problemele de pe pietele de obligatiuni au dus la reducerea primelor chiar si in cazul celor mai solide institutii. In cazul Merrill, raportul compensatiilor (plati si beneficii ca procent din veniturile nete) este asteptat sa creasca pana la peste 70% in conditiile in care banca incearca sa micsoreze impactul pierderilor suferite asupra celor mai importanti angajati. Unii observatori cred ca raportul ar putea depasi 100% in cazul in care banca va anunta noi pierderi.
Se crede ca Merrill si-a majorat suma totala destinata primelor pentru divizia de investment banking, reducand-o semnificativ pe cea destinata diviziei de fixed income.
UBS, intre timp, a luat controversata decizie de a limita primele sub forma de cash, acoperind diferenta cu actiuni. Directorii sustin ca acest lucru este mai atractiv decat in alti ani datorita pretului redus al actiunilor firmei. Totusi, rivalele UBS se asteapta ca mai multi directori sa paraseasca firma in urmatoarele luni.
Dupa un an de pierderi, pare ciudat ca atat de multi sa primeasca prime importante.
Generozitatea bancilor de pe Wall Street nu se potriveste cu asteptarile bancherilor. Majoritatea anticipeaza ca veniturile obtinute din Statele Unite vor ramane neschimbate sau vor scadea, cele din Europa ramanand la acelasi nivel in cel mai bun caz. Acestia se asteapta la crestere numai in Asia.
Faptul ca institutiile al caror comportament a contribuit la crearea crizei financiare actuale continua sa-si rasplateasca din plin angajatii va spori probabil presiunile exercitate asupra bancilor in sensul regandirii structurilor lor de compensatii.
Criza reinvie intrebarea daca primele acordate in investment banking nu incurajeaza cumva asumarea excesiva de riscuri. Astfel, se sugereaza ca traderii au un motiv bine intemeiat de a-si asuma riscuri peste riscuri pentru ca rasplata pentru succes, o prima consistenta, depaseste cu mult consecintele unui esec.
Raghuram Rajan, profesor de finante in cadrul Graduate School of Business a Universitatii din Chicago si fost economist in cadrul FMI, sustine ca bancile ar trebui sa retina platile celor care acumuleaza prime in anii buni, dar ale caror actiuni creeaza premisele unor pierderi viitoare insemnate.
Aceasta idee este pe placul bancherilor din investment banking, fiind pusa in practica de unele institutii.
Totusi, bancherii de investitii insista ca eficienta unor astfel de scheme este limitata de competitia pentru traderi talentati. Ei sustin in acelasi timp ca actuala criza a fost in mare parte cauzata de alti factori, cum ar fi o slaba administrare a riscurilor si o lipsa de disciplina in ceea ce priveste investirea capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO