Business Internaţional

In lupta pentru clienti, KFC foloseste ingrediente mai sanatoase

03.11.2006, 16:10 87

Lupta impotriva grasimilor saturate a inregistrat o victorie importanta din moment ce Kentucky Fried Chicken (KFC) a anuntat ca va elimina ingredientele care provoaca boli de inima din mancarurile prajite, scrie International Herald Tibune.
KFC a declarat ca va inlocui partial uleiul hidrogenat de soia cu un tip de ulei de soia care nu contine grasimi saturate in 5.500 de restaurante din Statele Unite.
Transformarea, care s-a produs dupa doi ani de teste, va avea loc cel mai probabil in aprilie. Pe masura ce grasimile saturate vor fi eliminate din carnea de pui de la KFC si din alte produse prajite, ele vor ramane numai in biscuti, placinte si unele deserturi, pentru ca o solutie alternativa mai buna nu a fost inca gasita.
Oficialii KFC, subsidiara a Yum Brands din Louisville, Kentucky, au declarat ca schimbarea uleiului de gatit nu va avea nici un impact asupra gustului mancarurilor. Renuntand la grasimile saturate din ulei, KFC urmeaza lantul international de hamburgeri, Wendy's International, care a anuntat in iunie ca a eliminat grasimele saturate din uleiul folosit pentru gatit din restaurantele americane. Avocatii sanatatii publice au salutat decizia KFC ca pe un pas major in eliminarea grasimilor saturate din alimentatia americanilor. New York si Chicago iau in considerare reglementarile care ar interzice acest tip artificial de grasimi din restaurante si din companiile producatoare de alimente.
"Cu cat mai mult se schimba, companiile Wendy's, apoi KFC, demonstreaza industriei restaurantelor ca este posibil si ca nu este doar un vis", a spus Michael Jacobson, director executiv al Centrului de Stiinta al Interesului Public.
Grupul lui Jacobson a dat in judecata KFC in iunie, incercand sa forteze lantul de restaurante sa renunte la folosirea uleiului partial hidrogenat, dar grupul sau s-a retras din proces dupa anuntul facut de KFC. Uleiurile partial hidrogenate contin grasimi saturate, care sunt considerate nesanatoase, deoarece cresc nivelul colesterolului rau, provocand boli de inima. Cum a obervat si Jacobson, anuntul KFC ar putea pune presiune asupra altor restaurante sa elimine grasimile saturate din uleiul cu care gatesc. Presiunea ar putea fi destul de acuta pentru McDonald's, care a anuntat in 2002 ca reduce grasimile saturate din uleiul de gatit, dar inca de atunci se lupta sa faca aceasta schimbare. Catherine Adams, vicepresedinte al McDonald's a spus ca grupul "cerceteaza si testeaza alternative si este multumita de progresul pe care il face".
Cum McDonald's se preocupa sa reduca grasimile saturate care se gasesc in ulei, spune ea, "prioritatea noastra este, de asemenea, si sa indeplinim dorintele clientilor in privinta gustului si a calitatii". David Palmer, analist la UBS Investment Research, a spus ca decizia KFC ar trebui sa reduca riscurile de litigii. Cat despre McDdonald's, el a spus ca exista un risc considerabil in a schimba reteta pentru cartofii prajiti, data fiind popularitatea lor.
Dar a spus ca exista o presiune egala si asupra McDonald's daca nu va renunta la grasimile saturate. Palmer a spus ca daca rivalii vor face un lucru bun pentru oameni, "nu e bine sa te afisezi ca unul care nu face nimic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO