Business Internaţional

În pofida nesiguranţei şi riscurilor, guverne şi companii din Europa Centrală şi de Sud-Est sunt deja cu ochii pe oportunităţi legate de reconstrucţia Ucrainei

În pofida nesiguranţei şi riscurilor, guverne şi...

Autor: Catalina Apostoiu

17.04.2023, 23:02 807

Deşi sfârşitul războiului din Ucraina nu se întrevede încă, gu­ver­ne şi companii din Europa Centrală şi de Sud-Est se poziţionează deja pentru a obţine contracte profitabile când războiul se va încheia, scrie Intellinews.

În Polonia au fost deja consti­tu­ite baze de date cu companii gata să se implice în reconstrucţia Ucrainei, însă oficiali chiar şi din cele mai mici ţări din regiune şi-au exprimat la rândul lor disponibilitatea de a se implica în aceste eforturi.

Reconstrucţia şi redresarea este de aşteptat să se întindă pe zece ani, necesitând finanţare atât publică, cât şi privată, deşi nu este clar încă cine va suporta costurile.

Ceea ce companiile ucrainene şi străine vor să ştie este cine va decide cu privire la contracte şi cum se vor aplica acestea, notează The New York Times.

„Sute de companii m-au întrebat asta“, declara recent Tomas Ko­pecny, reprezentantul guvernului ceh pentru Ucraina.

Pentru companii, o problemă vi­tală este cine va controla banii. „Cine va plăti pentru ce“, se întreabă Domenico Campogrande, director general al Federaţiei Industriei Europene a Construcţiilor.

Mai întâi, Ucraina va trebui să încheie asigurări pentru acoperirea riscurilor de război pentru a construi şcoli, poduri noi în cazul în care atacurile ruseşti provoacă noi daune. Acest lucru este vital pentru că prima întrebare pe care companiile o vor pune este cum ne asigurăm activele, arăta recent vicepremierul ucrainean Iulia Svidirenko. Iar companiile de asigurări au nevoie de susţinere guvernamentală, scrie Politico.

Potrivit oficialului ucrainean, Ucrai­na poartă deja discuţii avansate cu SUA, dar şi cu UK şi UE cu pri­vire la evaluarea adecvată a riscurilor şi oferirea de asigurări.

Revenind la ţările din Europa Cen­trală şi de Sud-Est, Lituania a fă­cut din reconstrucţia instituţiilor de în­vă­­ţământ şi a infrastructurii de co­muni­caţii priorităţile sale pe termen scurt, notează Intellinews.

Estonia se concentrează pe regi­u­nea Jitomir, unde a început să reclă­dească o grădiniţă şi va continua cu al­te locaţii civile şi infrastructură vitală.

În Letonia, oportunităţile din perioada de reconstrucţie au fost discutate în cadrul unui atelier găzduit de ministerul de finanţe al ţării în februarie.

Chiar şi ţările mai mici din regiune, dintre care Slovenia, sunt cu ochii pe oportunităţile de reconstrucţie din Ucraina.

Croaţia a declarat de asemenea în mod repetat că este gata să pună umărul la redresarea Ucrainei. Şi alte ţări mici din regiune, ca Albania, Muntenegru şi Macedonia de Nord s-au angajat să facă tot ce pot pentru reclădirea Ucrainei.

Chiar şi ţările care şi-au păstrat relaţiile cu Rusia, ca Ungaria şi Serbia, caută să joace un rol în reconstrucţia Ucrainei, însă companiile acestor ţări ar putea rămâne pe tuşă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO