Business Internaţional

În România, Guvernul şi Preşedinţia vor acord de liber schimb cu SUA, dar sindicatele se opun

În România, Guvernul şi Preşedinţia vor acord de...

Autor: Adelina Mihai

15.06.2016, 16:16 788

O dezbatere organizată astăzi la Parlament pe tema TTIP (Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii), acordul de liber schimb dintre statele Uniunii Euroene şi SUA care ar urma să fie încheiat la finalul acestui an, a stârnit o polemică legată de beneficiile pe care le-ar avea România în urma încheierii acestui tratat.

Pe de-o parte, Guvernul, prin intermediul vicepremierului Cosmin Borc, afirmă că România aşteaptă o deschidere semnificativă a pieţei serviciilor şi, în acest context, facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor înalt calificaţi şi că vrea „un acord ambiţios în ceea ce priveşte agricultura, regulile de origine sau indicaţiile geografice”, acestea fiind ariile în care încă se mai poartă discuţii între negociatori.

„Cu toate aceste dificultăţi tehnice si importante din punct de vedere strategic pentru UE si SUA, România susţine pe deplin obiectivul politic setat de cele două părţi – acela de a  finaliza negocierile TTIP în 2016.(...) Guvernul României consideră că TTIP trebuie să îşi merite pe deplin semnificaţia strategică ce i se atribuie – adică să reseteze realmente standardele în materie de acorduri de comerţ-liber. (...) Un TTIP „diluat” care ar „devia” de la nivelul de ambiţie asumat de cele două părţi nu ar fi un real sprijin si succes pentru niciunul dintre cei implicaţi”, a spusviceprim-ministrul Costin Borc, prezent în această dimineaţă la dezbaterea publică pe tema Acordului de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii  UE-SUA/TTIP, organizată de Comisia pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaţilor şi Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Acordul TTIP va conduce la creşterea PIB-ului României în jurul valorii de 0,25%, estimată la aproximativ 400-500 milioane dolari anual, după intrarea în deplină vigoare a prevederilor TTIP, cu o creştere bilaterală a exporturilor de cca. 35% şi o creştere a importurilor cu 25%, potrivit datelor prezenate de Costin Borc.

De asemenea, şi prşedintele Klaus Iohannis s-a declarat recent pro-acordul TTIP, spunând că susţine finalizarea cât mai rapidă a negocierilor şi că este convins că aceasta va stimula economiile celor două părţi implicate – UE şi SUA.

Pe de altă parte, Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, a spus că forma actuală a TTIP este inacceptabilă şi că există mai multe probleme legate de acest parteneriat, una dintre acestea fiind legată de durata mare a perioadei în care un român poate obţine o viză de călătorie în SUA în scop comercial.

„În forma în care este astăzi, aprobarea TTIP este inacceptabilă. Pare însă că Administraţia Prezidenţială a făcut un referendum la care eu nu-mi amintesc să fi fost invitat şi la care să nu fi participat nimeni, având în vedere că preşedintele s-a declarat un susţinător al acestui parteneriat (...) Sunt mai multe probleme legate de forma actuală a acestui acord, iar unele sunt legate de blocajele şi inegalităţile din cadrul acestuia. Spre exemplu, cineva din România care vrea să facă o vizită de lucru în SUA trebuie să aştepte între 6 şi 12 luni pentru a primi viză în scop comercial. (...) Ne opunem formei actuale şi cerem tratament egal”, a spus Bogdan Hossu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO