Business Internaţional

In scandalul rezervelor revizuite, Shell nu mai sustine nevinovatia managerilor

08.03.2004, 00:00 16



Royal Dutch/Shell, grupul petrolier anglo-olandez, si-a abandonat saptamana trecuta pozitia in ceea ce priveste includerea gresita a unor rezerve de petrol de 4 miliarde de barili in categoria rezervelor certificate. Compania nu ii mai sustine pe membrii echipei sale de management, despre care anterior spunea ca "au actionat fara nici o rea intentie", potrivit unui purtator de cuvant, scrie Financial Times.



"Cred ca persoanele respective au actionat cu buna credinta atunci cand au clasificat rezervele, utilizand metodele corespunzatoare, si nu exista nici o dovada ca au facut ceva gresit in mod intentionat", afirma pe 16 ianuarie Phillip Watts, fostul presedinte al companiei, intr-o scrisoare adresata personalului companiei.



Phillip Watts si-a prezentat miercurea trecuta demisia, pe fondul presiunilor tot mai puternice din partea investitorilor. Demisia a fost insa o surpriza, deoarece Watts declarase recent ca va ramane presedinte, beneficiind in acest sens de sustinerea membrilor consiliului de administratie, si ca va incerca sa lamureasca problema rezervelor revizuite.



Purtatorul de cuvant al Shell a afirmat saptamana trecuta ca "declaratiile facute in trecut nu mai pot fi facute in prezent", adaugand insa ca cele doua consilii de administratie ale companiei nu au gasit nici o dovada a unor operatiuni ilegale.



Shell a anuntat ca cele doua consilii de administratie au hotarat sa faca unele modificari in echipa de management, dupa ce au consultat un raport al unei comisii de audit, in care erau prezentate circumstantele revizuirii rezervelor, din 9 ianuarie. Dupa ce va fi finalizat, acest raport va ajunge la SEC (Securities and Exchange Commission), autoritatea de reglementare a pietelor financiare americane.



Comisia de audit a angajat si o firma de avocatura, Davis, Polk si Wardwell, si si-a constituit propriul grup de ancheta care sa investigheze revizuirea rezervelor, operatiune care i-a socat pe investitori.



Nu se stie inca daca Phillip Watts a fost avertizat inainte de 9 ianuarie ca unele din campurile petroliere pe care el le inclusese in categoria rezervelor confirmate nu corespund standardelor stabilite de SEC.



Intre anii 1996 si 2002, perioada in care au fost facute eronat clasificatile, Watts a fost seful departamentului de explorare si productie si printre atributiile sale se numara si supravegherea modului de clasificare a rezervelor.



Una dintre cele mai grave erori in acea perioada a fost ca a inclus imensul camp gazeifer Gorgon, din Australia, in categoria campurilor confirmate, chiar daca nici nu putea fi vorba deocamdata ca acestea sa inceapa a fi dezvoltate. Partenerii Shell in acest proiect nu au facut insa aceeasi greseala. ExxonMobil si ChevronTexaco, cei doi parteneri americani, nu au clasificat inca aceste rezerve.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO