Business Internaţional

In Statele Unite demiterea unui director executiv costa sute de milioane de dolari

In Statele Unite demiterea unui director executiv costa sute de milioane de dolari

Click pentru imaginea marita

08.11.2007, 19:26 19

Criza subprime nu s-a soldat doar cu demiteri in lant la marile banci americane, ci si cu plati compensatorii generoase acordate directorilor eliberati din functie, scrie Bloomberg.
Presedintele si directorul executiv al bancii americane de investitii Merrill Lynch, Stan O'Neal, a primit compensatii de 161,5 milioane de dolari (111,7 milioane de euro) dupa ce a fost demis.
In topul compensatiilor celor care au ales sau au fost fortati sa paraseasca postul de CEO sau presedinte se afla Lee Raymond, fostul CEO al Exxon Mobil, care a incasat 351 de milioane de dolari (242,85 milioane de euro), urmat de fostul director al Pfizer, Hank McKinnell, care a fost despagubit cu 213 milioane de dolari (147,37 milioane de euro).
Merrill Lynch, cea mai mare firma de brokeraj din lume, s-a dispensat de serviciile lui O'Neal dupa ce a anuntat pe 24 octombrie pierderi de 2,24 de miliarde de dolari (1,55 de miliarde de euro) in perioada iulie-septembrie, cea mai mare pierdere semestriala din istoria de 93 ani a Merrill Lynch.
Valoarea compensatiei pe care a primit-o O'Neal l-a facut pe senatorul democrat american Christopher Dodd si presedinte al Comitetului Bancar al Senatului american sa afirme ca in Congres s-ar putea relua problema salariilor exagerate existente la nivel de top management.
Este posibil ca lista intocmita de Corporate Library sa nu fie completa, a mentionat Paul Hodgson, analist in cadrul companiei de cercetare Corporate Library, cea care a intocmit topul.
Hodgson a adaugat ca ierarhia s-ar putea sa nu cuprinda cele mai mari zece plati compensatorii acordate vreodata, dar clasamentul include, cu siguranta, "cele mai scumpe saluturi de adio".
Richard Grasso, fostul presedinte al grupului NYSE, nu apare in aceasta ierarhie, desi a primit 140 de milioane de dolari (96,86 milioane de euro) in 2003, deoarece bursa americana nu era o companie listata la acea vreme, a conchis Hodgson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO