Business Internaţional

În timp ce Polonia e luată cu asalt de ucraineni, care vor reîncepe să cheltuiască, Ungaria e invadată de indieni, filipinezi şi indonezieni. O conspiraţie?

În timp ce Polonia e luată cu asalt de ucraineni, care...

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2023, 00:05 746

Astfel, cheltuielile ucrainenilor au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei. În perioada 2014-2019, ucrainenii au cheltuit în medie 1,42 mi­liarde de zloţi pe an pe shopping şi ser­vicii în Polonia. Recordul a fost atins în 2017, când cheltuielile s-au apropiat de 1,7 miliarde de zloţi.

Specialiştii Personnel Service a­rată că această creştere a cheltuielilor este o consecinţă a traficului în con­tinuare ridicat de la graniţa poloneză. Ucrainenii au trecut graniţa polone­ză de 3,74 milioane de ori în primele trei luni ale acestui an. În anul ante­rior s-au înregistrat 4,11 treceri ale graniţei, însă cheltuielile au fost sem­nificativ mai reduse la acea vreme.

În schimb, Ungaria, catalogată de Kremlin drept vocea Europei „adevărate“, potrivit EUobserver, este invadată de indieni, filipinezi şi indonezieni. Presa locală se întreabă dacă nu este vorba cumva de o schim­bare premeditată a populaţiei.

În Ungaria se înregistrează o ce­rere ridicată de sudori, şoferi de cami­on şi chiar muncitori calificaţi pentru cele mai simple joburi, scrie Daily News Hungary.

Prin urmare, din ce în ce mai mulţi muncitori străini sosesc în a­ceastă ţară. Unii se află acolo de pes­te şase ani. Totuşi, o nouă lege ar putea pune capăt acestei situaţii.

Dacă noua lege va intra în vi­goa­re, niciunui muncitor străin nu-i va mai fi permis să rămână în Ungaria mai mult de trei ani.

Există peste 4,7 milioane de muncitori în Ungaria. Şomajul nu este o problemă, dimpotrivă există o penurie de forţă de muncă pe plan local.

Potrivit biroului naţional de statistică al Ungariei, aproximativ 85.000 de străini muncesc în Ungaria. Din cauza penuriilor de forţă de muncă, Ungaria şi-a extins lista de ţări non-EU din care importul de muncitori este legal. Acum, lista include Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Columbia, Macedonia de Nord, Georgia, Indonezia, Kazahstan, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Serbia, Ucraina, Venezuela, Filipine şi Vietnam.

Şi din alte ţări, ca India, pot fi importaţi muncitori, însă reglementările sunt mai stricte în cazul respectiv.

Majoritatea muncitorilor asiatici sunt dispuşi să muncească peste program pentru că vor să trimită acasă cât mai mulţi bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO