Business Internaţional

In trimestrul trei, Europa domina ca volum al tranzactiilor M&A

07.10.2005, 19:54 15

Volumul de fuziuni si achizitii (M&A) atinge cel mai inalt nivel din anul 2000 incoace in Europa, in timp ce companiile americane raman active.

Europa a fost in aceasta vara capitala M&A, aici incheindu-se sapte din cele mai importante 10 tranzactii din trimestrul al treilea, incluzand cele mai mari trei tranzactii, anunta Wall Street Journal.

Conglomerate franceze din domeniul telecomunicatiilor, companii spaniole de utilitati si companii germane de toate culorile au intrat in joc, impingand volumul de M&A in Europa pana la cel mai ridicat nivel din 2000, 277 miliarde de dolari (231 miliarde de euro).

Pe masura ce guvernele europene isi slabesc protectia industriilor interne, continentul asista de-abia la primul val de tranzactii", spune Frank Yeary, director de fuziuni in cadrul Citigroup Inc.

Intre timp, companiile americane raman active, inregistrandu-se o crestere de 30% a volumului total de M&A pe plan intern, pana la 198 miliarde de dolari, fata de anul trecut. Fluxul tranzactiilor a fost unul consistent, insa nu atat de intens pe cat anticipasera multi analisti de pe Wall Street.

Aceasta tendinta, ce a inceput anul trecut, ar putea continua, atingand intensitatea ce a marcat fazele finale ale ciclurilor anterioare.

"Oamenii nu fac achizitii de dragul achizitiilor", spune Keith A. Pagnani, partener in cadrul Sullivan & Cromwell. "Nu se tem insa sa faca achizitii".

Pe trimestrul trei, volumul tranzactiilor a atins, pe plan global, o valoare de 598 miliarde de dolari, in crestere cu 48% fata de anul anterior si cu 11% mai putin fata de trimestrul al doilea.

Desi piata M&A pare a fi in anul 2005 cea mai robusta din momentul boom-ului tehnologic, aceasta nu a atins frenezia de acum cinci ani. In trimestrele doi si trei din anul 2000, volumul de fuziuni pe plan global a depasit 700 miliarde de dolari.

In trimestrul trei nu a fost incheiata nici o tranzactie individuala de o importanta majora.

Pe prima pozitie a unei liste generale se afla tranzactia in care Gas Natural SDG SA a lansat o oferta nesolicitata, in valoare de 28 miliarde de dolari, pentru Endesa SA.

Aceasta este urmata de acordul incheiat de compania franceza Suez SA pentru achizitia, in schimbul a 14 miliarde de dolari, a Electrabel SA; France Telecom SA a anuntat un acord de 7,65 miliarde de dolari pentru Retevision Movil SA; iar compania Teva Pharmaceutical Industries Ltd. a achizitionat, in schimbul a 7,35 miliarde de dolari producatorul de medicamente generice Ivax Corp. din Miami. Cea mai mare tranzactie incheiata in Statele Unite a fost acordul de achizitie, in valoare de 7,36 miliarde de dolari, incheiat de UnitedHealth Group Inc. pentru compania PacificCare Health Systems din California.

Cea mai mare parte a tranzactiilor din Statele Unite s-au concentrat in domeniul private-equity, cum ar fi achizitia lantului de inchirieri de automobile Hertz, al Ford Motor Co., de catre un consortiu alcatuit din Clayton Dubilier & Rice, Carlyle Group si Merrill Lynch Global Private Equity pentru 5,6 miliarde de dolari, si aproape 10 miliarde de dolari sub forma de datorii.

Un alt grup de buyout a achizitionat divizia de semiconductoare a Agilent Technologies Inc. din California, pentru 2,67 miliarde de dolari.

Dupa toate semnele, activitatea se va intensifica in lunile urmatoare. De exemplu, restrictiile impuse in cadrul sectorului american al utilitatilor par pe punctul de a fi relaxate, remarca presedintele adjunct al Lazard, Kenneth Jacobs.

Companiile de energie continua sa fie "ravnite" in intreaga lume, in contextul in care tarile se confrunta cu o scadere continua a rezervelor de petrol si gaze naturale. Companiile de telecomunicatii, chiar si dupa tranzactiile masive de la inceputul anului, "aduna" companii mai mici.

Desi directorii executivi si directorii in general se tem de evenimente neprevazute, dezastre neasteptate, nici incidentele din Londra din luna iulie si nici uraganul Katrina nu au reusit sa tempereze ritmul incheierii de fuziuni si achizitii pe trimestrul trei.

Urmand psihologia unica a acestei piete, aceste evenimente au fost considerate drept evenimente izolate, ce vor fi absorbite de economia globala in ultima instanta. O amenintare mai mare ar constitui-o scaderea brusca a cheltuielilor consumatorilor sau inasprirea conditiilor de creditare a companiilor, spune Steven Baronoff, director al departamentului global de fuziuni si achizitii al Merrill Lynch. Acesta anticipeaza ca anul 2006 va fi mult mai activ decat 2005 si ca aceasta frenezie a fuziunilor s-ar putea prelungi pana in 2007.

Poate ca toate acestea sunt spre binele companiilor de pe Wall Street ce au intermediat aceste tranzactii si au castigat milioane de dolari sub forma de comisioane. Insa cat de bine se descurca firmele implicate, dupa ce au strans miliarde de dolari pentru a incheia o tranzactie?

Din nou, sunt motive de optimism, insa un optimism moderat. In cazul fiecareia dintre cele mai mari cinci tranzactii incheiate de companii americane in 2005, pretul actiunilor companiei ce a realizat achizitia a depasit indicele respectivei industrii din momentul in care a fost anuntata tranzactia. Actiunile Federated Department Stores Inc. au depasit indicele general legat de sectorul magazinelor generale cu 11% din momentul in care aceasta a anuntat achizitia, in valoare de 16 miliarde de dolari, a May Department Stores in luna februarie, conform datelor oferite de Baseline. Actiunile SBC Communications Inc. au ramas constante din momentul in care compania a anuntat achizitia, in valoare de 23 miliarde de dolari, a AT&T in luna ianuarie, in timp ce indicele general al sectorului a scazut cu 2%, conform Baseline.

Cei mai importanti consultanti financiari din trimestrul respectiv au fost Goldman Sachs Inc., care a intermediat tranzactii in valoare de 175 miliarde de dolari, urmat de Citigroup Inc., J.P. Morgan Chase & Co., UBS AG si Deutsche Bank AG. A fost un an extrem de bun pentru UBS, care ocupa pozitia a treia in Statele Unite in acest an.

Cei mai importanti consultanti juridici au fost Clifford Chance, Linklaters, Sullivan & Cromwell, Simpson Thatcher & Barlett si Allen & Overy. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO