Business Internaţional

Inca un bancher rus ucis la Moscova

12.10.2006, 18:42 19

Alexander Plokin, director al unei filiale a bancii de stat Vnestorgbank, a fost impuscat ieri mortal in cap, conform International Herald Tribune.
Se pare ca Plokin, in varsta de 58 de ani, era membru al consiliului municipal al Moscovei. Autoritatile incearca sa determine daca asasinatul are legatura cu pozitia ocupata de Plokin.
Sambata trecuta a fost ucisa Anna Politkovskaia, reporter si critic al presedintelui Vladimir Putin, iar cu doua saptamani in urma, inginerul-sef din cadrul unei filiale siberiene a companiei mixte TNK-BP a fost gasit mort intr-o sauna. Enver Zigansin lucra pentru Rusia-Petroleum, autorizata sa dezvolte campul gazeifer Kovikta.
Seria de asasinate care au zguduit Rusia scoate in evidenta haosul care persista in Rusia la 15 ani dupa colapsul Uniunii Sovietice.
Aproximativ 35 de banci din zona Moscovei sunt "problematice", fiind sub stricta supraveghere, a anuntat recent un oficial al bancii centrale ruse, la o luna dupa asasinarea vicepresedintelui bancii centrale, Andrei Kozlov, scrie The Moscow Times.
"Exista in jur de 35 de banci problematice in zona Moscovei pe care le supraveghem indeaproape", a declarat directorul filialei moscovite a bancii centrale, Konstantin Sor, in fata unui comitet al Dumei de Stat care discuta nominalizarea sa in cadrul boardului bancii centrale. Bancile suspecte s-au aflat in centrul dezbaterii, desi oficialii bancii centrale si membrii boardului au evitat sa mentioneze nume.
Saptamana trecuta, boardul bancii a pierdut cvorumul necesar luarii de decizii legate de strategie dupa expirarea mandatelor a jumatate din membrii sai, pozitia lui Kozlov ramanand neocupata.
Kozlov a fost impuscat pe 13 septembrie, decedand in spital, anchetatorii si politicienii considerand cazul drept un asasinat la comanda legat de eforturile sale de combatere a operatiunilor financiare ilegale, incluzand operatiunile de spalare de bani.
Anul acesta, comitetul condus de Kozlov a retras autorizatiile de functionare a peste 50 de banci. Alte cinci autorizatii au fost retrase dupa moartea lui Kozlov, iar remarcile lui Sor sugereaza faptul ca urmeaza noi retrageri.
"Aceste banci sunt implicate in cele mai multe cazuri, in emiterea unor volume foarte mari de lichiditati. Intr-unul dintre cazurile recente, o banca ce detinea un portofoliu de credite de doua milioane de ruble (74.400 de dolari) a emis 2 miliarde sub forma de cash", a declarat Sor.
"Astfel de operatiuni reprezinta punctul final al unui lung lant de transferuri de bani de la o firma-fantoma la alta. Putem scoate la iveala intregul lant de transferuri, insa aceasta nu este treaba bancii centrale", a declarat presedintele bancii centrale, Serghei Ignatiev.
Sor a mai declarat ca este posibil ca o astfel de operatiune sa nu fie ilegala, insa are legatura cu activitati ilegale. Sor a aratat ca astfel de servicii sunt oferite de echipe de bancheri care migreaza de la o banca la alta, reiterand o sugestie similara facuta de Kozlov la cateva zile inainte de a fi asasinat. Politia moscovita a respins unele rapoarte conform carora au fost retinute doua persoane suspectate de uciderea lui Kozlov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO