Business Internaţional

Increderea in mediul de afaceri francez se prabuseste

23.10.2008, 15:47 16

Increderea in mediul de afaceri din Franta, a doua mare economie a zonei euro, a atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, pe fondul extinderii crizei globale a creditelor, informeaza Bloomberg.

Indicele de incredere, calculat pe un esantion de 4.000 de industriasi, s-a diminuat la 88 de puncte in octombrie, in conditiile in care in septembrie se inregistrase un nivel de 91 de puncte, potrivit Insee, Institutului National de Statistica din Paris.
"Nu prea exista factori care sa stimuleze asteptarile; nu exista o forta globala, in Europa sau in Franta, care sa antreneze semnificativ o crestere economica", a declarat Jean-Cristophe Caffet, economist la Natixis. Franta a inregistrat "cu siguranta, un declin economic in cel de-al treilea trimestru al anului", a adaugat acesta.
Turbulentele de pe piata creditelor au tendinta de a sufoca treptat economia globala, insa specialistii de la Insee si de la banca centrala afirma ca Franta a intrat deja in recesiune din cel de-al treilea trimestru al lui 2008. Ministrul finantelor, Christine Lagarde, a declarat ca guvernul va fi nevoit sa isi diminueze previziunile de crestere economica pentru anul viitor cu 1%.
Consumul, motorul principal al cresterii economice din ultimul an, a evoluat descendent in lunile precedente pe fondul ratei rapide de crestere a inflatiei si a deteriorarii veniturilor francezilor. Furnizorii de autovehicule Renault si Peugeot Citro'n si-au diminuat productia in Franta din cauza vanzarilor de masini ce au scazut pentru a cincea luna consecutiv.
Paradoxal, vanzarile Casino Guichard-Perrachon, cel mai vast lant de supermarketuri din Paris, s-au amplificat, compania inregistrand o marja de profit de 13%.
Declinul de 54% al pretului petrolului raportat la recordul inregistrat pe 11 iulie (147,27 dolari) si oscilatiile monedei euro nu au fost deloc benefice pentru comerciantii care se lovesc in continuare de conditii dificile de contractare a creditelor, colapsul economic avand ecouri si in cadrul economiilor emergente. Spre exemplu, expansiunea economica a Chinei s-a diminuat la "doar" 9% in trimestru trei. De asemenea, Fondul Monetar International a anuntat ca, potrivit evaluarilor realizate de specialistii sai, cresterea economica globala se va micsora la 3% in 2009, comparativ cu prognoza de 3,9% anuntata pentru 2008. Pentru cele 15 state membre ale zonei euro, FMI a preconizat o crestere de 0,2% pentru anul viitor, cea mai modesta din 1999, anul in care a inceput sa se tranzactioneze moneda unica, in timp ce prognoza pentru anul curent este de 1,3%. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a descris economia ca urmand un "proces de incetinire abrupta".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO