Business Internaţional

Independenta bancii Lehman Brothers este pusa sub semnul intrebarii dupa pierderile de 2,8 mld. dolari

11.06.2008, 19:51 15

In ciuda incercarilor lui Richard Fuld de a convinge Wall Streetul ca Lehman Brothers, banca de investitii pe care o conduce, are capacitatea de a rezista furtunii declansate de prabusirea pietei subprime, increderea investitorilor in institutie pare sa se prabuseasca constant.
In ultimele zile, Fuld - care a aplicat pentru o linie de credit, in incercarea de a reface rezervele de lichiditate ale bancii de investitii - a avertizat asupra pericolului declansarii unui val de panica similar celui dinaintea prabusirii Bear Stearns, scrie The New York Times.
In aceste conditii Lehman Brothers a anuntat la inceputul saptamanii un plan de a strange din partea investitorilor 6 mld. dolari (3,79 mld. euro), suma suficienta pentru a reface, cel putin pentru moment, rezervele de capital ale bancii.
In acelasi timp, banca de investitii - cunoscuta pentru abilitatea diviziei sale de management al riscului - a anuntat ca in trimestrul doi din 2008 a avut pierderi de 2,8 mld. dolari (1,77 mld. euro), aceasta fiind prima pierdere inregistrata din 1994 incoace. Pierderile au depasit chiar si cele mai pesimiste previziuni.
Mai mult, tranzactiile efectuate de Lehman in incercarea de a proteja eventualele pierderi provocate de investitiile in instrumente financiare bazate pe ipoteci s-au dovedit neinspirate. Vestile au condus la declansarea unui nou val de temeri potrivit carora si alte banci s-ar putea afla in aceeasi situatie.
Aceasta situatie ar putea marca o intoarcere la 180 de grade in ceea ce priveste gradul de bunastare al bancii si al lui Richard Fuld - care pentru abilitatea de a conduce compania intr-o perioada dificila pentru pietele financiare a primit anul trecut un salariu de 40 mil. dolari (25,3 mil. euro). Si asta dupa ce in urma cu doua luni, el declara ca "cea mai grea perioada a crizei a trecut".
Insa, predictiile sale s-au dovedit gresite in conditiile in care gradul scazut de incredere al investitorilor pare sa afecteze semnificativ evolutia bancii. Actiunile Lehman au coborat constant in ultimele saptamani, ceea ce a ridicat o serie de intrebari in ceea ce priveste capacitatea companiei de a-si mentine independenta.
In acelasi timp, este foarte putin probabil ca dezbaterea asupra viitorului bancii de investitii sa fie incheiata odata cu noua runda de infuzie de lichiditate, care vine dupa ce Lehman a strans in acest an rezerve de capital de peste 8 mld. dolari.
Mai mult, anuntul privind infuzia de capital nu a fost foarte bine primit de catre investitori, in sedinta de tranzactionare de luni titlurile companiei pierzand 2,81 dolari, pana la 29,48 dolari, ducand declinul inregistrat in ultimele douasprezece luni la 60%.
In ultimele doua luni, banca a vandut active de peste 130 mld. dolari, bani folositi pentru reducerea expunerii pe piata creditelor ipotecare si pentru reducerea nivelului datoriilor contractate pentru achizitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO