Business Internaţional

Indicele Dow Jones atinge un nou maxim istoric

05.10.2006, 18:22 41

Indicele bursier Dow Jones a depasit maximul inregistrat in ianuarie 2000, dupa ce la inceputul verii scazuse cu 8% din cauza temerilor asupra unei majorari a dobanzilor de catre Fed.
Dow Jones, cel mai important indice al bursei americane, care arata evolutia actiunilor celor mai puternice 30 de companii listate pe bursa din New York, a urcat in sedinta bursiera de marti cu 0,49%, la un nou nivel record, titreaza The New York Times.
La inchiderea sedintei bursiere a avut cea mai mare urcare, depasind recordul atins in ianuarie 2000, in timpul unui boom pe piata tehnologica.
Valoarea indicelui Dow Jones a urcat marti cu 56,99 puncte, ajungand la 11,727.34 puncte, depasind recordul atins in ianuarie 2000, de 11,722.98 puncte.
Valoarea actiunilor a inceput sa creasca inca din iulie, motoarele acestei cresteri fiind scaderea preturilor la energie si semnele ca banca centrala a SUA (Fed) nu va majora ratele dobanzilor pana la sfarsitul acestui an.
Principalul motor al cresterii a fost scaderea cu 4% a pretului barilului de petrol, ceea ce a dus la estimarea viitoare a petrolului la mai putin de 60 de dolari pe baril, pentru prima data de la inceputul lunii martie.
Din 2000 pana in prezent, cresterea indicelui Dow Jones a fost alimentata de majorarea cererii din domeniul telecomunicatiilor si din cel de IT, mai ales de speculatiile conform carora Internetul va schimba mersul afacerilor.
In ultimele luni, la majorarea indicelui au contribuit dezvoltarea economica si o rata a inflatiei moderata. Investitorii au fost incurajati de faptul ca scaderea preturilor la titei si carburanti si scaderea cererii vor mentine rata inflatiei in limite accesibile si vor alimenta puterea de cumparare a consumatorilor. Investitorii au mai fost incurajati si de cresterea vanzarilor din domeniul imobiliar si din constructii.
Comentariile de pe Wall-Street indica faptul ca vanzarile mai mari din domeniul imobiliar, la care se adauga scaderea pretului la energie, au dus la dezvoltarea economiei. Economia nu creste destul de mult pentru a accelera rata inflatiei, dar nici prea putin astfel incat sa existe riscul unei recesiuni.
Indicele Dow Jones nu este decat un indicator al valorii celor mai puternice 30 de companii listate la NYSE, nefiind reprezentant pentru marea majoritate a companiilor listate la bursa. Si ceilalti indici bursieri au avut valori ridicate in cursul zilei de marti. Indicele Standard & Poor's a urcat cu 0,21%, indicele NASDAQ inregistrand o crestere de 0,27%.
Spre deosebire de Dow Jones, indicele S&P 500 este inca cu 12% mai mic decat recordul la care a ajuns in martie 2000. Majoritatea acestor actiuni au ajuns la nivelul pe care il aveau in 2000, insa valoarea actiunilor unor giganti IT precum Cisco Systems, Sun Microsystems si JDS Uniphase, a ramas la o valoare mult mai scazuta decat cea de acum sase ani.
Numai 10 din 30 de actiuni au ajuns la nivelul de acum sase ani, sau au depasit cota la care se aflau in 2000. Chiar si cele mai mari companii din domeniul IT, ca de exemplu Microsoft, Intel sau IBM, sunt departe de nivelul de atunci, valoarea actiunilor Alcoa si Merk fiind mai mica cu 30%.
Ultima data cand indicele Dow a fost aproape de recordul din 2000, la inceputul lunii mai a acestui an, bursele din intreaga regiune a Asiei si din SUA au inregistrat pierderi dupa ce au existat temeri din partea investitorilor conform carora Fed ar mari ratele dobanzilor in incercarea de a stopa inflatia, ducand astfel economia SUA spre pragul recesiunii.
Indicele Dow Jones a scazut cu mai mult de 8% in perioada incepand cu luna mai, indicele NASDAQ inregistrand o scadere de 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO