Business Internaţional

Indicii europeni au terminat saptamana pe minus

28.05.2007, 15:53 13

Actiunile companiilor europene de telecomunicatii au inregistrat saptamana trecuta cea mai semnificativa crestere saptamanala din luna ianuarie incoace pe fondul speculatiilor privitoare la preluari si al unor castiguri peste asteptari, scrie Bloomberg. Actiunile France Telecom, Deutsche Telekom si Cable & Wireless s-au aflat in crestere.
Actiunile companiilor din sectorul de sanatate au tras indicii de referinta in jos, in frunte cu cele ale GlaxoSmithKline. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 0,1% pana la 393,48 puncte. Indicele Stoxx 50 a pierdut 0,2%, in timp ce Euro Stoxx 50 a scazut cu 0,4%.
Indicele Stoxx 600 a atins cel mai inalt nivel de dupa septembrie 2000 pe 23 mai, scazand de la acest nivel catre sfarsitul saptamanii pe fondul comentariilor facute de fostul presedinte Fed Alan Greenspan cu privire la un posibil declin dramatic al pietei chineze de actiuni. In 10 din cele 18 piete vest-europene, indicii s-au aflat in crestere. Indicele german DAX a castigat 1,7%, in timp ce indicele francez CAC 40 a pierdut 0,7%, iar cel britanic FTSE 100 a scazut cu 1,1%.
Actiunile companiilor din centrul si estul Europei s-au aflat in scadere vineri, in frunte cu cele ale PKO Bank, cea mai mare banca poloneza. Unipetrol, cea mai mare companie petroliera a Cehiei, s-a confruntat si ea cu o scadere a valorii actiunilor dupa ce Eni a declarat ca a platit o suma "considerabil" mai mica pentru un pachet din rafinaria detinuta de Unipetrol decat suma anuntata de presa.
Indicele NTX ce include 30 de companii din regiune a pierdut 0,4% pana la 1.933,29 puncte, 18 actiuni inregistrand scaderi, noua avansand si trei neinregistrand modificari.
Indicele austriac ATX a inregistrat un declin de 0,2%, indicele ceh PX a scazut cu 0,5%, in timp ce indicele ungar BUX a pierdut 0,4 procente. Indicele polonez WIG 20 a scazut cu 0,7%. Actiunile companiilor americane s-au aflat in scadere saptamana trecuta, marcandu-se in acest fel sfarsitul celei mai prelungite perioade de cresteri saptamanale din anul 2004. Scaderile au fost consemnate in contextul in care randamentele in crestere ale obligatiunilor si estimarile privitoare la profituri sub asteptari lansate de companiile din domeniul tehnologiei au eclipsat anunturile legate de preluari in valoare de 73 mld. dolari.
Companiile din sectorul utilitatilor s-au confruntat cu cele mai slabe performante din punctul de vedere al evolutiei actiunilor, in frunte cu Constellation Energy Group, pe fondul temerilor conform carora cresterea randamentelor la obligatiuni le va afecta atractivitatea dividendelor. In primele patru zile ale saptamanii trecute, indicele Standard & Poor's a inceput sedintele de tranzactionare in crestere, insa cresterile consemnate au fost anulate de fiecare data la sfarsitul sedintelor. S&P 500 a pierdut 0,5% pana la 1515,73 puncte, inregistrand primul declin saptamanal din 30 martie incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO