Business Internaţional

Industria britanica pierde teren in fata rivalelor

07.07.2004, 00:00 9

Aproape 750.000 de persoane si-au pierdut locul de munca dupa ce Partidul Laburist a venit la putere, se arata intr-un raport al confederatiei sindicale Trades Union Congress (TUC), citat de BBC.
Guvernul britanic acorda un ajutor mai redus industriei decat oricare alta tara din Europa, industria din  Marea Britanie devenind "veriga slaba" din tarile europene in ceea ce priveste acest sector al economiei.
TUC a cerut guvernului sa opreasca acest declin "dramatic" prin promovarea drepturilor muncitorilor si sprijinirea investitiilor.
Organizatia a dat exemplu guvernele din Franta, Germania, Italia si Spania, toate acestea dand de doua ori mai multe ajutoare de stat, ca valoare, decat Marea Britanie. In raportul TUC se arata ca este gresit ca salariile muncitorilor sa fie mentinute la un nivel redus, in timp ce programul de  munca sa fie "marit", de teama pierderii afacerilor in fata concurentei din China si India care opereaza cu costuri mai reduse.
Un sfert din locurile de munca pierdute in fata economiilor "cu salarii reduse" proveneau din sectorul high - tech, potrivit raportului respectiv.
Brendan Barber, secretarul general al TUC, a declarat ca pentru supravietuirea marcii" made in UK", guvernul   trebuie sa mareasca ajutorul pe care-l da industriei.
In acelasi timp, Tim Page, un purtator de cuvant al TUC, a declarat pentru BBC ca economia Marii Britanii nu poate sa prospere in absenta unei industrii puternice. "Economia noastra se preinta foarte bine, dar sectorul industriilor in Granta si Germania, competitorii nostri, a crescut din 1997 si pana in prezent" a spus Page, care a adaugat: " Sunt masuri pe care guvernele competitoare le iau pentru sprijinirea industriei si care sunt in concordanta perfecta cu regulile Uniunii Europene".
Situatia din Germania - cel putin nu sunt asa de multe concedieri
Numarul persoanelor din Germania care-si cauta un loc de munca  a scazut in mod neasteptat  luna trecuta, pentru prima data de la inceputul anului, pe masura ce companiile din cea mai mare economie a Europei au redus ritmul disponibilizarilor de personal, informeaza Bloomberg. Totusi, rata somajului a ramas neschimbata la 10,5% pentru a treia luna la rand.
Companiile germane, precum Siemens AG, prefera sa ceara angajatilor lor sa lucreze mai mult decat sa angajeze noi oameni. Exporturile au ajutat economia Germaniei sa creasca in primul trimestru, in conditiile in care somajul a influentat in sens negativ consumul.
 "Disponibilizarile de personal incep sa se mai tempereze, dar nu se vede nici o imbunatatire in dinamismul angajarilor" a declarat Peter Meister, economist la ING BHF - Bank in Frankfurt. "Este inca prea devreme pentru a  vorbi despre o schimbare a situatei" a adaugat Meister.
Prin comparatie, economia Statelor Unite a mai "creat" 1,3 milioane locuri de munca de la inceputul anului, cel mai mare castig in ultimii patru ani. Rata somajului a ramas neschimbata in iunie la 5,6%, potrivit autoritatilor americane.
Siemens, cea mai mare companie de electronice a Germaniei, si-a amanat luna trecuta plaurile de a renunta la 2.000 locuri de munca si a construi o fabrica noua in Ungaria, dupa ce sindicatele au fost de acord cu marirea programului de lucru. Peste 4.000 angajati care asambleaza telefoane mobile la doua fabrici germane vor lucra 40 ore pe saptamana, comparativ cu vechiul program de 35 ore, fara a fi platiti suplimentar, in urma unui acord incheiat pe o perioada de doi ani.
In schimb, companiile dependente de afacerile din interiorul Germaniei, disponibilizeaza personal pentru a imbunatati profitabilitatea. KarstadtQuelle AG, cel mai mare operator german de magazine, a anuntat ca va renunta la 4.000 locuri de munca pana in 2006. Reducerea, care reprezinta aproape o zecime din totalul angajatilor companiei, a venit in conditiile in care compania se confrunta cu o scadere a vanzarilor pentru al treilea an consecutiv.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO