Business Internaţional

Industria carbunelui revine in forta

26.05.2008, 00:40 18

In contextul in care preturile la energie ating niveluri record, minele de carbune ale Japoniei sunt brusc competitive din nou, inregistrand cresteri puternice, scrie International Herald Tribune.
Productia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, dand nastere unui sentiment rar resimtit in comunitatile miniere de aici: speranta.
"Nu ne-am imaginat niciodata ca extractia carbunelui va redeveni cu adevarat o activitate infloritoare", a declarat Michio Sakurai, primar al Bibai, localitate situata in cea mai nordica insula a Japoniei, Hokkaido.
Cresterea preturilor materiilor prime a avut efecte negative asupra intregii economii globale, impingand in sus preturile la alimente si generand temeri legate de eventuale crize energetice. Cresterea a avut insa un efect benefic neasteptat asupra regiunilor producatoare de carbune din tari ca Japonia.
Desi industria extractiei de carbune a Japoniei ramane limitata, revigorarea acesteia reprezinta un exemplu al modului in care cresterea preturilor materiilor prime determina o goana dupa noi resurse chiar si in unele dintre cele mai dezvoltate tari ale lumii.
In ultimele luni, Coreea de Sud a primit semnale pentru crearea unei industrii locale a carbunelui in scopul reducerii dependentei de importuri. In Marea Britanie, companiile isi majoreaza productia si iau in considerare redeschiderea de mine in conditiile cresterii cererii de carbune britanic. Energybuild, un operator de mine din South Wales, va majora productia uneia din mine de zece ori in urmatorii cinci ani.
In Japonia, majorarea preturilor materiilor prime a generat in acelasi timp o cerere in crestere pentru celelalte resurse naturale ale tarii, incluzand cheresteaua si gazele naturale, a caror productie a crescut cu aproape 20% in acest an pana la cel mai ridicat nivel din trei decenii.
Desi nu exista date la nivel national inca, comunitatile miniere anunta cresteri importante ale productiei in ultimii doi ani. De exemplu, in Bibai, ultimele doua mine ale orasului au produs numai 34.961 tone de carbune in 2005. In acest an, este de asteptat sa depaseasca 150.000 de tone, cea mai ridicata productie din 1973, cand ultima mare mina a orasului se inchidea.
Decenii la rand, carbunele japonez, cu un pret de 100 de dolari sau mai mult pe tona, a fost considerat pur si simplu prea scump din cauza salariilor si costurilor de extractie ridicate. Acum, insa, cand preturile pe plan global ating niveluri similare, carbunele japonez devine mai atractiv. Pretul carbunelui pentru centrale energetice furnizat din Newcastle, Australia, a atins 134 dolari pe tona metrica in saptamana incheiata pe 16 mai. In mai 2003, pretul era de 23,25 dolari pe tona metrica.
Compania din domeniul utilitatilor Hokkaido Electric Power a anuntat ca-si va dubla achizitiile de carbune intern in acest an pana la 110.000 de tone, in timp ce Mitsubishi Materials, un producator de ciment, a declarat ca va achizitiona carbune intern pentru prima data in 18 ani.
Cererea este atat de ridicata, incat unul din operatorii de mine din Bibai, Hokuryo Corporation, ia in considerare deschiderea unei a doua mine pentru a-si dubla productia.
Totusi, revitalizarea sectorului nu se poate produce foarte rapid avand in vedere ca acesta s-a aflat in declin o perioada destul de indelungata. Nu mai exista aproape nici un geolog in Japonia specializat pe carbune, si nici studii recente legate de depozitele de carbune din regiune. Pentru cercetare, Hokuryo se bazeaza pe harti realizate manual de geologi cu mai mult de 40 de ani in urma.
Alte schimbari care au avut loc in ultimele patru decenii ar putea impiedica de asemenea majorarea productiei. Hokuryo si alte companii spun ca nu mai pot construi mine subterane de mari dimensiuni pentru ca muncitorii japonezi nu mai sunt dispusi sa munceasca in conditii periculoase in prezent. Exista in acelasi timp obstacole ce tin de reglementarile de mediu.
Exista propuneri de majorare a productiei prin utilizarea de noi tehnologii, netestate inca. Totusi, chiar daca acestea ar functiona, nimeni nu se asteapta ca Japonia sa extraga suficient carbune in viitorul apropiat. Productia interna reprezinta numai 0,8% din cantitatea totala de carbune consumata de Japonia. Totusi, potentialul este enorm. Sorachi, regiunea care include Bibai, detine sase miliarde de tone de carbune, suficient pentru a satisface nivelul actual de consum timp de 30 de ani.
"Nu cred ca ne putem astepta la o crestere semnificativa a productiei interne de carbune in viitorul apropiat", a declarat Hirofumi Furukawa, director general al Japan Coal Energy Center, un grup de cercetare. "Totusi, e bine sa ai vesti incurajatoare".
Industria de carbune a Japoniei are nevoie sa fie impulsionata: pe plan national, productia a scazut de la maximul atins in 1961, cand 662 de mine produceau 55 de milioane de tone de carbune. Anul trecut, 8 mine au produs aproximativ 1,4 milioane de tone, conform ministerului japonez al economiei.
Pana acum, revigorarea sectorului nu a dus la crearea de noi locuri de munca in minele din Bibai. Multi locuitori nu cred intr-o renastere reala.
Totusi, perspectivele sunt incurajatoare pentru Hokuryo, o divizie a Mitsubishi Corporation care opera candva mine care produceau un milion de tone de carbune pe an si aveau 8.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO