Business Internaţional

Industria maghiara face pasi timizi catre iesirea din recesiune

05.11.2009, 23:10 12

Rata de scadere a productiei industriale a Ungariei s-a redus inluna septembrie, generand sperante ca tara ar putea incepe sadepaseasca cea mai severa recesiune din ultimii 18 ani, scrieBloomberg.
Productia industriala a scazut cu 15% fata de aceeasi luna a anuluitrecut, cel mai redus declin din noiembrie 2008, dupa o scadere de19,8% inregistrata in luna august, se arata intr-un raportpreliminar al biroului de statistica maghiar.
Media estimarilor a opt economisti chestionati de Bloomberg indicao scadere de 17,9%. Productia a consemnat o crestere de 3,7% fatade luna august.
Economia maghiara s-ar putea contracta cu 6,7% in acest an, conformguvernului, in conditiile in care exportatorii, incluzand diviziilelocale ale producatorului de componente auto Denso si Suzuki Motor,si-au redus productia pentru a face fata cererii mondiale inscadere. Guvernul se asteapta ca economia sa atinga limita de josin trimestrul trei sau patru. "Putem spune ca situatia s-aimbunatatit", a declarat statisticianul Ildiko Miko.
Declinul productiei de automobile, care reprezinta aproape ocincime din productia industriala, a incetinit in septembrie fatade aceeasi luna a anului anterior, a declarat Miko.
Guvernul primului-ministru Gordon Bajnai mizeaza pe redresareacererii din Germania si Franta, principalele piete de export pentruUngaria, pentru a pune capat recesiunii.
Guvernul se asteapta ca economia maghiara sa se contracte incontinuare, cu o rata anuala de 0,9% anul viitor, inainte de areveni pe crestere in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO