Business Internaţional

Industria Poloniei a avut cea mai mica scadere din regiune

21.06.2009, 15:40 587

Productia industriala a Poloniei a inregistrat un ritm de scadere mai lent in luna mai comparativ cu luna anterioara si mai redus decat anticipasera analistii, semn ca economia tarii ar putea evita recesiunea, scrie Bloomberg.

Productia a inregistrat o scadere anuala de 5,2% in mai, comparativ cu o rata revizuita de 12,2% in aprilie, a anuntat Biroul Central de Statistica din Varsovia. Media estimarilor a 17 economisti indicase 6,6%. Fata de luna anterioara, productia a scazut cu 1,8%. In Cehia, productia industriala a scazut in aprilie cu 22%, in timp ce in Ungaria productia a scazut cu peste 25% in aceeasi luna.
Majoritatea economiilor est-europene se afla in recesiune in conditiile in care criza economica mondiala reduce cererea pentru exporturile acestora, dar si fluxul investitiilor. In timp ce guvernul polonez se asteapta ca cea mai mare piata interna a regiunii sa-si sustina cresterea, Comisia Europeana a anuntat luna trecuta ca PIB-ul ar putea scadea cu 1,4% in acest an.
"Daca tendinta unui declin al productiei industriale de aproximativ 5% se mentine, Polonia nu va inregistra o scadere a PIB-ului in acest an", a declarat Jacek Wisniewski, economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank Polska din Varsovia. "Economia tocmai intra in cea mai dificila perioada a crizei si un astfel de declin al productiei va face aceasta faza mai usoara."
Datele mai bune privitoare la productie nu vor impiedica probabil banca centrala sa ia in considerare o reducere a ratei de referinta a dobanzii in conditiile incetinirii inflatiei si cresterii salariilor, conform economistilor.
Preturile de producator au urcat cu 3,7% in mai fata de anul anterior, sub media estimarilor economistilor, de 4,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO