Business Internaţional

Industria Ucrainei se prabuseste

15.04.2009, 16:20 27

Productia industriala a Ucrainei a scazut cu peste 30% pentru a treia luna consecutiv in martie, dupa ce producatorii locali au inceput sa fie afectati vizibil de recesiunea de pe pietele internationale, scrie Bloomberg.

Productia a inregistrat o scadere anuala de 30,4% in martie, a opta reducere consecutiva raportata in ultima perioada, dupa ce in februarie productia s-a redus cu 31,6%, a anuntat comisia de statistica cu sediul in Kiev.
Ucraina, ca si celelalte economii emergente din regiune, a fost afectata vizibil de criza financiara internationala care a dus la deprecierea monedei nationale si a redus cererea pentru produsele ucrainene pe pietele globale. Tara a fost nevoita sa apeleze la ajutor financiar din partea mai multor organizatii internationale, printre care Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
Productia de otel a Ucrainei a scazut cu 43,1% in luna martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce nivelul productiei din sectorul constructiei de automobile s-a redus cu 53%, iar productia din industria chimica a raportat o scadere cu 29,8%, potrivit oficiului de statistica din Kiev. Cele trei sectoare economice produc principalele bunuri de export ale Ucrainei, iar piata exporturilor reprezinta 56% din Produsul Intern Brut.
Productia industriala a Ucrainei a inregistrat o crestere lunara de 8,3% in martie, dupa ce in luna februarie s-a majorat cu 5,4%, cea mai importanta crestere a nivelului productiei fiind raportata in cazul produselor alimentare si chimice, potrivit datelor oferite de oficiul de statistica. In primele trei luni ale lui 2009, productia Ucrainei a scazut cu 31% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
Economia tarii traverseaza o perioada de recesiune profunda si a inregistrat un declin de 30% in primele doua luni ale anului, dupa noua ani de crestere economica, a declarat presedintele Viktor Iuscenko.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO