Business Internaţional

Inflatia anuala din Europa a accelerat pana la 4,1%

01.08.2008, 19:31 10

Cresterea preturilor din Europa a accelerat in luna iulie cu cel mai rapid ritm din ultimii 16 ani, dupa ce pretul petrolului a atins noi recorduri, scrie Bloomberg. Rata anuala a inflatiei a crescut pana la 4,1% fata de 4% in luna iunie, conform datelor preliminare furnizate de biroul de statistica al Uniunii Europene.
Rata inflatiei din iulie a fost cea mai mare din aprilie 1992 incoace si a coincis cu estimarile celor 36 de analisti economici chestionati de Bloomberg. Un alt raport al biroului de statistica arata ca rata somajului in Uniunea Europeana se mentine la 7,3%.
Banca Centrala Europeana, a carei tinta de inflatie este de sub 2%, a majorat rata dobanzii de referinta la 4,25% pe 3 iulie, valoare record pentru ultimii sapte ani.
"Mainile BCE sunt legate de rata inflatiei si de riscurile efectelor secundare. Dar putem deja sa spunem ca acesta este varful crizei, daca nu luam in calcul alte eventuale cresteri ale pretului la carburanti", a declarat Aurelio Maccario, economist la Unicredit MIB din Milano.
Aceste riscuri sunt reprezentate de agravarea incetinirii cresterii economice pe fondul cresterii costurilor de creditare. Sectoarele europene de productie si servicii se confrunta cu probleme, in timp ce increderea in viitorul economic a scazut luna aceasta sub cotele atinse dupa atentatele de la 11 septembrie.
BCE vrea sa previna aparitia unei spirale inflationiste salarii - preturi si de aceea a insistat ca muncitorii din diferite industrii sa nu ceara salarii mai mari deocamdata pentru a nu declansa o crestere a preturilor. Angajatii companiei aeriene Deutsche Lufthansa, numarul doi in Europa ca marime, sunt in greva, cerand o majorare salariala de 9,8%.
"Suntem nevoiti sa crestem in continuare preturile din cauza costurilor mari cu materiile prime", a declarat Juergen Hambrecht, CEO la BASF, cel mai mare grup german de produse chimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO