Business Internaţional

Inflatia creste cu 5,9% in Ungaria pe fondul masurilor de austeritate luate de guvern

12.10.2006, 18:48 12

In Ungaria, indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 5,9% in luna septembrie a acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fata de cresterea de 3,5% inregistrata in luna august.
Preturile de consum au crescut cu 2,5% in septembrie fata de luna anterioara, a anuntat Biroul Central de Statistica (KSH), citat de Portfolio.hu. Conform KSH, majorarea TVA pana la 20% de la 15% pe 1 septembrie si a accizelor a impins indicele cu 1,5 puncte mai sus.
Indicele CPI pe perioada ianuarie-septembrie a inregistrat o crestere de 3,1%, fata de cresterea de 2,7% atinsa in perioada ianuarie-august.
Rata de baza a inflatiei (exceptand sectoarele energiei si produselor alimentare) a urcat cu 4,4% in septembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, comparativ cu o crestere de 2,4% in august 2006 fata de august 2005.
Preturile la produsele alimentare au avansat cu 3,2% fata de august, comparativ cu un declin de 0,6% in august fata de luna anterioara. In termeni anuali, preturile au inregistrat o crestere de 11,6%, mai semnificativa decat cresterea de 8% inregistrata in august.
Pretul bunurilor de larg consum de folosinta indelungata a fost cu 0,3% mai mare fata de luna anterioara, comparativ cu o crestere de 0,4% in august, dar cu 3,1% mai scazut in termeni anuali.
Pretul la electricitate, gaze si alti carburanti a inregistrat o crestere semnificativa, avansand cu 16,2% fata de luna anterioara si cu 16,6% fata de aceeasi luna a anului trecut. Pretul serviciilor a avansat cu 0,9% si 5% fata de luna anterioara si respectiv aceeasi luna a anului trecut.
Pe de alta parte, diferenta dintre cheltuieli si venituri va atinge probabil tinta revizuita de 10,1% din PIB in acest an si de 6,8% in 2007, conform unui studiu Bloomberg citat de Budapest Business Journal. UE a declarat recent ca tintele respective sunt "rezonabile".
Guvernul socialist, care si-a depasit tinta legata de deficit in fiecare an din 2001, majoreaza taxele si taie din subventii pentru a reduce deficitul, cel mai mare din UE. Majorarea tintei pe acest an a contribuit la restabilirea credibilitatii in randul investitorilor chiar si dupa ce multimile care au protestat in strada au cerut demisia guvernului, arata analistii.
"Guvernul nu mai ascunde nimic in acest an. Si-a restabilit credibilitatea recunoscand nivelul real al deficitului", arata Csaba Hegedus, economist in cadrul diviziei din Budapesta a SanPaolo.
Guvernul, care va dezbate pentru prima data bugetul pe anul 2007 pe 18 octombrie, s-a angajat sa urmeze planul de reducere a deficitului aprobat de UE luna trecuta. Ministrii de finante ai tarilor membre UE au impus data de 10 aprilie guvernului ungar ca termen limita legat de prezentarea unor masuri mai detaliate de reducere a deficitului pana in 2009. In septembrie, deficitul bugetar a atins o valoare de 70,2 miliarde de forinti (325,1 mil. dolari), comparativ cu o estimare a guvernului de 142,7 miliarde de forinti.
Ungaria intentioneaza sa-si reduca deficitul la o treime pana in 2009, ceea ce ar permite acestei tari sa adopte moneda euro doi ani mai tarziu. In iulie, guvernul a renuntat la data de 2010, urmand sa anunte o noua data. Economistii se asteapta ca tara sa adopte moneda euro in 2014, arata studiul Bloomberg. Masurile bugetare au drept tinta incetinirea ritmului de crestere a PIB pana la cel mai scazut nivel dintr-un deceniu.
Economia ar putea creste cu 2,4% anul viitor, comparativ cu 3,9% in acest an. In urma majorarii impozitelor si reducerii subventiilor, rata medie anuala a inflatiei ar putea ajunge la 6,3% anul viitor, fata de 3,8% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO