Business Internaţional

Inflatia din Franta si Germania, maxime record

17.07.2008, 17:47 119

Inflatia anuala din Franta si Germania a accelerat in luna iunie cu cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani pe fondul cresterii costurilor la energie si alimente, scrie Bloomberg.
In Franta, preturile de consum au crescut cu o rata anuala de 4%, fata de 3,7% in luna mai, conform unui studiu Insee. Rata inflatiei este cea mai mare inregistrata de Insee din 1996 incoace, in timp ce preturile au crescut cu 0,4% fata de luna mai.
In Germania, preturile de consum au crescut cu 3,4% fata de anul trecut, dupa o crestere de 3,1% in luna mai, conform rapoartelor Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden. Ritmul de crestere al preturilor este cel mai rapid din 1996, cand Germania a adoptat sistemul de calculare a inflatiei dupa modelul Uniunii Europene.
"Efectele cresterii pretului la petrol continua sa ne afecteze", a declarat Mathilde Lemoine, economist-sef la HSBC Franta. "Nivelul actual se va mentine pe toata perioada verii", a adaugat ea.
Cresterea tot mai rapida a inflatiei ingreuneaza sarcina Bancii Centrale Europene de a reduce costurile de creditare, in ciuda incetinirii cresterii economice din zona euro. Banca Centrala Europeana a majorat luna aceasta rata dobanzii de referinta pana la 4,25%, ceea ce a adaugat presiuni suplimentare asupra companiilor afectate de cursul monedei europene.
"Printre cele mai puternice cauze ale incetinirii cresterii economice in a doua parte a anului se numara cresterea neasteptat de mare a pretului la petrol", a declarat Silvia Pepino, economist la JP Morgan din Londra. "Costurile energiei vor lovi din plin venitul pe gospodarie, in timp ce marile corporatii vor simti mai accentuat efectele fluctuatiilor valutare asupra marjelor de profit", a adaugat Pepino.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO