Business Internaţional

Inflatia din Germania a explodat in septembrie

20.10.2008, 16:32 40

Inflatia din Germania a crescut intr-un ritm neasteptat in luna septembrie, pe fondul costurilor ridicate ale energiei care au facut ca cea mai mare economie europeana sa se apropie in mod periculos de o perioada de recesiune, scrie Bloomberg.

Preturile la producator au inregistrat o crestere cu 8,3%, comparativ cu anul trecut, dupa ce in luna august au crescut cu 8,1%, potrivit Oficiului federal de statistica cu sediul in Wiesbaden. In aceasta luna s-a raportat o majorare cu 0,3% a preturilor.
Pretul petrolului a scazut cu 39% luna trecuta, reducand presiunile asupra companiilor, care erau nevoite sa majoreze preturile pentru a inregistra profit. Industria germana s-a contractat in septembrie, iar increderea investitorilor in economia tarii a scazut pana aproape de un nivel record in aceasta luna. Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta pe 8 octombrie, motivand ca riscurile de inflatie nu mai sunt atat de ridicate datorita cresterii economice scazute. "Producatorii germani nu au, in conditiile actuale, o putere prea mare in ceea ce priveste stabilirea preturilor", a afirmat Sylvain Broyer, economist in Frankfurt la compania financiara Natixis. "In general, costurile materiilor prime inregistreaza o scadere semnificativa, iar acest lucru va ajuta si la reducerea preturilor la producator in lunile urmatoare", a mai adaugat Broyer.
Pretul energiei s-a majorat cu 23%, comparativ cu 2007, inregistrand o crestere cu 0,9% in aceasta luna, potrivit raportului dat publicitatii luni de Oficiul federal de statistica din Germania. Gazele naturale sunt cu 31% mai scumpe fata de anul trecut, in timp ce pretul electricitatii a crescut cu 20%. Excluzand din calcul costul energiei, preturile actuale sunt mai mari cu 3,6%, comparativ cu septembrie 2007.
Raportul contrazice alte informatii care sustineau ca inflatia ar putea scadea. Ritmul de crestere a preturilor la consumator s-a redus la 3% in luna septembrie, fata de cresterea de 3,3% inregistrata in august. Inflatia in ceea ce priveste vanzarile totale din economia germana a scazut la 5,8% in septembrie, de la 7,4%, nivelul lunii august.
BCE a redus dobanda de politica monetara la 3,75%, motivand ca majorarea "riscurilor colaterale" de crestere economica a dus la "diminuarea principalelor riscuri privind stabilitatea preturilor".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO