Business Internaţional

Inflatia din Ungaria a scazut vertiginos in decembrie

15.01.2009, 16:58 21

Inflatia anuala din Ungaria s-a diminuat in decembrie la un nivel record pentru ultimii doi ani, pe fondul reducerii preturilor pentru bunurile de larg consum si al cererii slabe, scrie Bloomberg.

Rata anuala a inflatiei a scazut la 3,5% in decembrie, comparativ cu 4,2% in noiembrie, a anuntat biroul de statistica de la Budapesta. Acesta este al cincilea declin consecutiv care a impins rata inflatiei catre cel mai mic nivel din august 2006 pana azi.
In raport cu luna anterioara, indicele preturilor de consum a pierdut in decembrie 0,3%. Evolutia descendenta a pretului petrolului si instalarea recesiunii le-au permis strategilor bancii centrale sa reduca dobanda de politica monetara de trei ori in decursul ultimelor sapte saptamani.
"De data aceasta, combustibilii au fost responsabili pentru atenuarea inflatiei", a declarat statisticianul Borbala Minary. Preturile combustibililor s-au diminuat cu 9,4% in cursul lunii precedente. Inflatia de baza, care exclude luarea in calcul a preturilor volatile asociate produselor alimentare sau energiei, a atins 3,8% pentru intreg anul 2008 si 0,2% pentru decembrie. Incepand cu august 2006, inflatia a depasit tinta de 3% stabilita de banca centrala. Institutia estimeaza ca inflatia va oscila intre 3,1% si 3,4% anul acesta si intre 1,5% si 1,9% in 2010, in raport cu nivelul estimat pentru anul precedent de 6,2%.
Ungaria a fost nevoita sa solicite asistenta internationala in octombrie pentru a evita un potential default, in conditiile in care criza financiara globala a deteriorat puternic mediul economic al tarii. Potrivit declaratiilor lui Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul Ungariei, economia s-ar putea contracta cu pana la 3% in 2009, cu toate ca guvernul prognozase initial un declin de 0,9%. Strategii bancii centrale au redus dobanda de referinta pentru depozitele de doua saptamani de la 11,5% la 10%, anuland jumatate din majorarea de urgenta a acesteia, operata in octombrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO