Business Internaţional

Inflaţia în încetinire reduce presiunea ca marile bănci centrale să ducă dobânzile la cer

Inflaţia în încetinire reduce presiunea ca marile...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2022, 00:05 366

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobânzile, deşi într-un ritm mai lent, cu inflaţia prognozată să se situeze aproape de un vârf şi cu instituţia din Frankfurt încercând să-şi reducă vastele de­ţineri de titluri guvernamentale, potrivit CNBC.

„Ne aşteptăm ca BCE să-şi majo­reze dobânzile de politică monetară cu 50 de puncte bază la reuniunea din decembrie“, arată Michael Schuma­cher, analist în cadrul Natixis.

„Ne aşteptăm de asemenea la un anunţ privind înăsprirea canti­tativă, deşi BCE nu va oferi pro­babil o dată exactă de început în acest moment“.

Banca este de asemenea de aş­teptat să-şi revizuiască în sus estimă­rile privind inflaţia pe 2023 şi în jos pe cele privind creşterea PIB.

Inflaţia a scăzut peste aşteptări în noiembrie, de la 10,6% la 10%. Se pare că actualul mediu economic ar putea determina BCE să opereze o majorare mai mică, de 50 de puncte bază, a dobânzilor, în această lună, previzionează la rândul lor analiştii ING.

În Europa de Est, băncile cen­trale au pus deocamdată pe pauză majorările de dobânzi, din motive di­ferite. Se discută chiar de posibilita­tea unor reduceri de dobânzi.

Analiştii ING anticipează o cursă pentru prima reducere între banca centrală cehă şi cea maghiară. Cea ce­hă este văzută ca a fi probabil pri­ma care va opera o reducere. Pe de altă parte, banca maghiară a fost ne­voită să majoreze dobânzile cu mult peste cele ale băncilor din regiune, astfel că dispune de cel mai amplu spaţiu pentru normalizarea politicii monetare, potrivit analiştilor ING.

Şi în Marea Britanie inflaţia a scăzut peste aşteptări în noiembrie, diminuând presiunea asupra Băncii Angliei de a majora în continuare dobânzile în contextul unei recesiuni, notează Reuters.

Indicatorul preţurilor de consum a urcat cu 0,4% în termeni lunari comparativ cu o rată alarmantă de 2% în octombrie.

În SUA, datele pe noiembrie pri­vind inflaţia au oferit cele mai solide dovezi de până acum că presiunile inflaţioniste au atins un vârf, punând astfel o pauză în majorările de do­bânzi operate de banca centrală americană (Fed) în perspectivă, scrie Bloomberg.

Inflaţia de bază a avansat cu doar 0,2% în noiembrie, cea mai mică creş­tere lunară din august 2021. În urma anunţului, investitorii şi-au crescut pariurile că Fed îşi va pune pe pauză ciclul de înăsprire a politicii mo­netare la începutul anului viitor.

Fed-ul este aşteptat să-şi mode­reze înăsprirea agresivă a politicii monetare, semnalizând în acelaşi timp că dobânzile vor urca mai sus decât se anticipase anterior.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO