Business Internaţional

Inflatia in Slovenia ramane stabila dupa adoptarea euro

02.04.2007, 17:48 89

Slovenia a inregistrat o crestere de 1,1% a ratei inflatiei (inflatia anuala) in luna martie comparativ cu nivelul inregistrat in februarie, una dintre cele mai ridicate rate din zona euro, conform Dow Jones Newswires.
Cresterea pronuntata reprezinta un efect sezonier tipic in Slovenia, conform Biroului de Statistica al acestei tari. In ianuarie si februarie au fost consemnate de fapt reduceri ale preturilor la consum pe o baza lunara.
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, rata inflatiei a inregistrat o crestere de 2,6% in martie, conform datelor biroului de statistica.
Evolutia reprezinta prima crestere inregistrata dupa aderarea Sloveniei la zona euro, pe 1 ianuarie 2007, si a fost determinata in principal de avansul preturilor la energie si la articolele de imbracaminte, dupa incheierea perioadei de reduceri.
Preturile bunurilor au crescut in medie cu 1,6% in martie, pe fondul unei cresteri considerabile, de 7,5%, a preturilor la articolele de imbracaminte si incaltaminte ce a reflectat incheierea perioadei de reduceri.
"Dupa cum ne asteptam, adoptarea euro nu a avut un impact semnificativ asupra inflatiei", a declarat Bostjan Vasle, analist in cadrul Institutului pentru Analiza si Dezvoltare Macroeconomica.
Vasle anticipeaza ca inflatia se va mentine stabila in lunile urmatoare.
Banca centrala prognozeaza ca avansul preturilor va fi de 2,7% in 2007, in scadere fata de inflatia anualizata aferenta anului 2006, de 3%.
Deficitul bugetar a scazut in 2006 la 1,4% din Prodului Intern Brut, de la 1,5% in anul anterior, iar datoria guvernamentala
s-a redus la 27,8% din PIB, de la 28,4% in 2005, potrivit datelor publicate de biroul sloven de statistica.
Pentru 2007, guvernul preconizeaza un sold negativ de 1,5% din PIB, respectiv 1,6% din PIB in 2008, pe fondul costurilor determinate de proiectele de infrastructura aflate in derulare si de obligatiile fata de bugetul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO