Business Internaţional

Inflatia indeparteaza investitorii de pietele emergente

16.06.2008, 19:06 20

Temerile potrivit carora bancile centrale din intreaga lume planuiesc masuri extrem de dure in incercarea de a stopa presiunile inflationiste s-au intensificat in ultimele zile, dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a avertizat asupra riscurilor implicate de cresterea inflatiei, inducand ideea ca institutiile de reglementare financiara se afla in alerta maxima, scrie Financial Times.
In acelasi timp, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a indicat ca institutia pe care o conduce ar putea decide majorarea dobanzii de referinta in sedinta de luna viitoare a strategilor bancii, accentuand asupra "necesitatii atingerii tintei de inflatie".
Aceste declaratii au fost intarite pe 10 iunie, cand strategii bancii centrale a Canadei au mentinut dobanda de politica monetara, aducand in sprijinul deciziei lor tot argumentul inflationist.
Miscarile bancherilor centrali au condus la panica pe pietele de investitii atat din Statele Unite, cat si din Europa. Pe piata americana, declaratiile lui Ben Bernanke au determinat investitorii sa vanda volume foarte mari de obligatiuni emise de trezoreria americana.
Dar nu numai pietele mature simt presiunea inflatiei. Recent piata bursiera chineza a primit o lovitura dura, indicele Shanghai Composite prabusindu-se cu 7,7% intr-o singura sedinta de tranzactionare. Prabusirea pietei a venit in conditiile in care guvernul de la Beijing anuntase anterior ca va adopta o serie de masuri pentru a reduce volumul lichiditatilor de pe piata financiara, in incercarea de a tempera inflatia.
De asemenea, in Vietnam autoritatile au adoptat o masura de devalorizare a monedei nationale pentru a stopa presiunea pusa asupra pietei interne de majorarea semnificativa a preturilor.
De altfel, cresterea semnificativa a indicelui preturilor de consum ar putea pune probleme serioase economiilor emergente. La inceputul anului, economistii se temeau ca vulnerabilitatea tarilor cu economii emergente va consta in ritmul scazut de crestere economica pe care ar fi urmat sa il inregistreze in 2008. In schimb, cea mai mare problema a acestora pare sa fie inflatia.
Intr-o cercetare efectuata anul trecut de catre analistii Bank of America se arata ca trei sferturi dintre cele 24 de state studiate fie se situau la nivelul tintei oficiale, fie sub acest prag. Astazi, in toate aceste state inflatia a depasit tinta oficiala. De fapt, arata statisticile Fitch Ratings, inflatia din aceste regiuni s-a intors la nivelele inregistrate in 2002.
Inflatia din China, aflata la 7,7% fata de nivelul inregistrat anul trecut, a urcat in mod treptat de la mai putin de 1%, cat se inregistra in 2006. In India, unde piata bursiera s-a prabusit cu 27% din ianuarie incoace, inflatia a depasit pragul de 8% in luna mai.
Principalul instrument prin intermediul caruia poate fi combatuta inflatia este majorarea dobanzii de referinta. Dar o asemenea masura tinde sa afecteze ritmul de crestere economica si sa puna presiune asupra investitorilor, care se retrag de pe burse. De asemenea, majorarea dobanzii complica si mai mult eforturile tarilor emergente de a evita fluctuatiile cursului valutar.
Mai mult, economia globala pare sa-si reduca semnificativ ritmul de crestere. Estimarile recente ale Bancii Mondiale aratau ca majoritatea tarilor emergente vor inregistra o incetinire a ritmului de crestere economica. Si asta in situatia in care preturile record pentru alimente si energie afecteaza semnificativ aceste state, unde o mare parte a populatiei traieste la limita saraciei.
Dar, dincolo de aprecierea preturilor materiilor prime exista si o serie de altfel de presiuni inflationiste. Multe dintre economiile emergente s-au confruntat cu un flux puternic de capital, care a condus la suprasaturarea pietei de investitii.
Iar presiunile inflationiste nu sunt trecute cu vederea de investitori. Dupa o perioada relativ lunga in care pietele emergente au atras investitorii, "riscurile incep sa devina din ce in ce mai prezente si in aceste regiuni", considera Simon Hallet de la Loevner Management.
Astfel, bancile centrale din tarile in curs de dezvoltare sunt puse in fata unui test dificil. Multe dintre acestea nu au majorat deocamdata dobanda de politica monetara, preferand o serie de masuri precum controlul preturilor pentru produsele de baza. Iar incercarile guvernelor de a opri subventiile pentru alimente risca sa conduca la actiuni violente din partea populatiei. Intr-un oras egiptean, de exemplu, a izbucnit la inceputul acestei luni o revolta, in conditiile in care oamenii s-au aratat extrem de nemultumiti de decizia guvernului de a opri subventiile pentru faina.
"Cresterea inflatiei depaseste capacitatea de reactie a bancilor centrale", considera Curtis Mewbourne, copresedinte la Pacific Investment Management. El a mentionat ca firma pe care o conduce si-a redus semnificativ investitiile in obligatiuni detinute pe aceste piete.
Pentru a domoli presiunile inflationiste, bancile centrale din Rusia, Filipine si Indonezia au majorat dobanda de referinta de la inceputul lunii incoace.
Dar chiar si in aceste conditii, autoritatile din tarile emergente nu renunta la masurile de stimulare economica. Iar in conditiile in care rata dobanzii este sub cea a inflatiei, investitorii sunt tentati mai degraba sa se imprumute decat sa faca economii, ceea ce pune si mai multa presiune asupra inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO