Business Internaţional

Inflaţia mare forţează majorarea dobânzii la euro luna viitoare

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2011, 23:41 435

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25%, dar arputea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele trei luni,în încercarea de a limita inflaţia.

Acesta este un semnal pentru guvernele europene că problemacrizei datoriilor din zona euro rămâne sar­cina lor. Şi BancaAngliei a menţinut dobânda la 0,5%.

Actuala valoare a fost stabilită în aprilie, dobânda fiindmajorată pentru prima dată după iulie 2008 de la nivelul minimrecord de 1%. Viitorul preşedinte al BCE, italianul Mario Draghi,s-a angajat să susţină o politică "graduală" de majorare adobânzii, dar şi retragerea măsurilor de urgenţă adoptate în timpulcrizei financiare pentru a asigura lichidităţi pe pieţe, scrieBloomberg. Angajamentul vine într-un moment în care ţările din zonaeuro se chinuie să depăşească o criză a datoriilor care riscă săducă la incapacitate de plată statele mai slabe precum Grecia.

Draghi a promis "aceeaşi doză sănătoasă de pragmatism" precumcea administrată de actualul şef al băncii, Jean-Claude Trichet,care a condus instituţia printre primele valuri provocate de şoculdatoriilor, cu epicentrul în Grecia.

"Vălul opac de incertitudine care se menţine asupra me­diuluimacroeconomic şi financiar şi vulnerabi­lităţile care au rămas cero evaluare atentă a situaţiei generale şi a perspecti­velor. Acestacere o porţie de gradualism în schim­barea politicii monetarestandard şi non-stan­dard", a spus Draghi.

Oficialul italian va prelua cel mai probabil şefia BCE pe 1noiembrie.

Draghi a promis că va respecta total principalul obiectiv alBCE, acela de a controla inflaţia, apreciind că aceasta este ceamai bună politică de a favoriza creşterea economică, dar asubliniat şi nevoia de flexibilitate într-un peisaj economic şifinanciar în continuă transformare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO