Business Internaţional

Inflatia record din zona euro da peste cap strategia monetara a BCE

Inflatia record din zona euro da peste cap strategia monetara a BCE

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, spera ca avansul preturilor sa se tempereze

01.04.2008, 21:15 14

Inflatia din statele europene care au adoptat moneda unica a accelerat in martie pana la 3,5%, cresterea fiind cea mai rapida din ultimii 16 ani, scrie Bloomberg.
Ritmul cu care a crescut inflatia din zona euro a depasit estimarile a 36 de economisti care prevedeau o crestere de 3,3%, in timp ce un alt raport a aratat ca increderea consumatorilor si investitorilor a scazut mult mai mult decat se asteptau analistii.
Cresterea preturilor la produsele alimentare si energie a dus la un avans puternic al inflatiei din zona euro, conducand la reducerea puterii de cumparare a populatiei si la cresterea costurilor pentru companii.
Erkki Liikanen, membru in consiliul executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca asteptarile legate de inflatie "s-au agravat", iar perspectiva de crestere economica "a devenit mai slaba". Declaratiile facute de Liikanen insumeaza dilema cu care se confrunta Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care momentan refuza sa reduca ratele dobanzii de referinta, in ciuda cresterii inflatiei.
"Pozitia foarte ferma a Bancii Centrale Europene are in continuare sustinere, dar sa ne asteptam ca incetinirea economiei sa fie moderata si de scurta durata pare o viziune prea optimista pentru noi. Cresterea economica a Europei a ajuns sub asteptari", a declarat Aurelio Maccario, economist la UniCredit MIB din Milano.
Increderea consumatorilor si a investitorilor europeni a scazut pana la 99,6 puncte in martie, in scadere fata de 100,2 puncte in luna februarie din cauza industriei constructiilor, conform unui raport al Comisiei Europene. De asemenea, increderea investitorilor din sectorul de constructii din Germania, Spania, Irlanda si Italia a scazut in ultima perioada.
"In timp ce perspectiva unei cresteri economice este tot mai slaba, inflatia din zona euro a crescut sistematic", a declarat Liikanen, care este si guvernatorul bancii centrale a Finlandei.
Moneda unica europeana a castigat cateva procente dupa publicarea raportului privind inflatia, atingand valoarea de 1,5834 dolari/euro.
Aprecierea cu 11% a euro fata de dolar in ultimele sase luni de zile a dus la reducerea competitivitatii produselor europene, iar depasirea pragului de 100 de dolari pe baril in cazul petrolului a dus la reducerea increderii investitorilor si nu numai. In acelasi timp, cea mai grava criza imobiliara a ultimului sfert de secol a determinat incetinirea celei mai dezvoltate si mari economii a lumii, ducand la reducerea drastica a exporturilor din Europa catre SUA.
Vanzarile din sectorul de retail european au scazut in martie, iar increderea consumatorilor din Franta a scazut pana la o cifra record, conform unor rapoarte recente.
Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte din Europa, a inregistrat cea mai inceata crestere a profitului pe al patrulea trimestru din ultimii patru ani, iar reprezentantii companiei au avertizat asupra scaderii vanzarilor din urmatorii ani.
Cu toate acestea, exista semne care confirma ca pana acum economia tarilor din zona euro a evitat efectele majore ale crizei din Statele Unite. Increderea investitorilor germani si francezi a inregistrat cresteri in luna martie, iar rata somajului din tarile zonei euro a atins un minim record de 7,1% in luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO