Business Internaţional

ING are nevoie de 9 mld. euro pentru sustinerea capitalului

19.10.2008, 16:40 9

Grupul financiar ING se afla in discutii cu guvernul olandez in vederea unei injectii de lichiditate in schimbul unui important pachet de actiuni in cadrul bancii, potrivit agentiei Reuters care citeaza publicatia britanica Sunday Times. Suma totala investita de guvern s-ar putea ridica la 9 mld. de euro.

Informatia vine in conditiile in care actiunile grupului financiar s-au prabusit vineri cu 27% pe bursa de la Amsterdam, dupa ce in presa au aparut o serie de speculatii potrivit carora banca s-ar afla sub presiuni mari pentru consolidarea capitalului. Oficialii grupului au anuntat ca banca ar putea inregistra primele pierderi trimestriale din istoria sa, pe fondul reducerii cu 1,6 miliarde de euro a valorii activelor contabile, in perioada iulie-septembrie.
Pierderile bancii, aferente trimestrului trei, s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro si reflecta reducerile de active legate de investitiile in actiuni, obligatiuni si in instrumente afectate direct de colapsul bancii americane Lehman Brothers. Rezultatele finale vor fi anuntate de oficialii bancii la inceputul lunii viitoare. "Pana acum doua luni, ING era una dintre bancile foarte bine cotate, iar investitorii erau increzatori in faptul ca institutia va fi capabila sa plateasca dividende", a declarat Paul Beijsens, analist in cadrul Teoddoor Gilissen Bankiers, care a formulat o recomandare de "pastreaza" pentru actiunile ING.
Actiunile companiei au atins minimul ultimilor 13 ani in urma stirii, ajungand la 7,56 euro, insa au revenit la 8,2 euro spre sfarsitul sedintei de vineri, in scadere cu 18,9%. "A fost un moment de panica, apoi a devenit o 'casa de nebuni'", a descris un specialist olandez atmosfera de la bursa din Amsterdam dupa publicarea informatiei.
Actiunea de salvare a ING vine pe fondul unor operatiuni similare efectuate de mai multe guverne la nivel mondial. Executivul de la Amsterdam a aprobat in cadrul unei asemenea operatiuni fonduri de 20 mld. euro, care sa fie pompate in institutiile financiare locale.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO