Business Internaţional

ING cumpara o banca turceasca pentru 2,67 mld. $

ING cumpara o banca turceasca pentru 2,67 mld. $

Michel Tilmant afirma ca este momentul perfect pentru extindere in Turcia

20.06.2007, 18:06 26

Grupul ING, cea mai mare companie de servicii financiare din Olanda, va cumpara banca turca Oyak pentru 2,67 mld. $ (2 mld. euro), preluand astfel o structura cu 360 de sucursale active intr-o economie care a cunoscut un ritm de crestere superior evolutiei pietei olandeze.
Banca Oyak dispune de 1,2 milioane de clienti si de o cota de aproximativ 3 procente din piata turca. Achizitia va fi finalizata in cea de-a doua jumatate a anului, contribuind la veniturile totale din 2008 ale grupului olandez, potrivit unui comunicat emis de ING si citat de Bloomberg.
Compania olandeza a achizitionat banca turca de la fondul de pensii militare Ordu Yardimlasma Kurumu, cunsocut si sub denumirea de Oyak Group.
Grupul ING se alatura companiilor precum Citigroup, Fortis si Dexia in procesul de extindere pe piata din Turcia, unde cresterea economica anuala a atins o medie de peste 7 procente in ultimii cinci ani. La sfarsitul lunii mai, creditele de consum au crescut pana la 51,4 miliarde de lire turcesti (29,3 mld. euro), de douazeci de ori mai mult fata de nivelul raportat in urma cu patru ani.
"Intrarea companiei ING pe o piata in crestere asa cum este cea din Turcia este importanta. Creditele si alte servicii bancare sunt inca in faza de crestere, iar Turcia are o populatie relativ tanara care trebuie sa isi dezvolte economiile la un nivel ridicat", spune Herman Bots, analist la compania Theodoor Gilissen Bankiers din Amsterdam.
Actiunile ING au crescut cu 15 centi, pana la 33,51 euro, pe bursa de la Amsterdam, ridicand astfel valoarea companiei la 74 miliarde de euro. Actiunile ING nu au inregistrat mari fluctuatii in acest an, inregistrand un plus de 2,8 de procente in cadrul indexului Bloomberg pentru bancile europene si serviciile financiare.
Banca turca Oyak ocupa "o pozitie strategica pe piata turca", este de parere directorul executiv al ING, Michel Tilmant. La sfarsitul lunii martie, Oyak detinea active in valoare de 11,69 miliarde de lire turcesti, devenind astfel a noua banca din Turcia dupa volumul activelor. Achizitia, care va fi finantata din surse interne, nu va afecta programul de recuperare a actiunilor ING in valoare de 5 miliarde de euro.
ING plateste de 3,26 ori mai mult fata de valoarea contabila a bancii. In octombrie, Citigroup a platit de asemenea de 3,44 ori peste valoarea celor 20 de procente din banca Akbank din Turcia. Pretul platit pentru Oyak este "destul de" ridicat, a declarat Bots, care recomanda achizitia actiunilor ING. "Dar acesta este pretul care se cere astazi pentru bancile turcesti."
Fondata in 1984 si cu aproape 5.600 de angajati, banca Oyak va fi integrata de ING in sectorul de retail bancar.
Tilmant spune ca deschiderea unei sucursale in Turcia costa circa 750.000 de euro. ING intentioneaza sa majoreze cheltuielile de marketing ale Oyak de la 5 la 20 de milioane de euro anual si sa investeasca 25-40 mil. euro in sistemul IT al bancii.
Tilmant crede ca ING va reusit relativ repede sa majoreze cota de piata a noii sale subsidiare de la 3% la 5%. Reteaua de unitati ar urma sa fie extinsa de la 360 la 400-450 de unitati. "Ne asteptam sa imbunatatim foarte repede raportul cost/venituri si profitabilitatea bancii. Turcia este o piata cu o crestere rapida si cu o stabilitate din ce in ce mai mare. Oyak este platforma de care aveam nevoie pentru a ne extinde in mod profitabil in Turcia", a declarat Tilmant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO