Business Internaţional

ING da afara 7.000 de oameni, statul ii garanteaza creditele, iar directorul executiv demisioneaza

ING da afara 7.000 de oameni, statul ii garanteaza creditele, iar directorul executiv demisioneaza
26.01.2009, 17:15 21

Pierderile brute aferente trimestrului patru s-au ridicat la 3,3 mld. euro, acestea incluzand si o pierdere de 2 mld. euro provenita din portofoliul de active legate de credite structurate. Intervalul octombrie-decembrie al anului trecut a fost cel mai prost trimestru din ultimii 50 de ani in ceea ce priveste piata bursiera si cea de creditare, spun oficialii ING, scrie presa internationala.

"In ultimele trei luni conditiile de pe piata s-au inrautatit brusc, inregistrandu-se astfel cel mai dificil trimestru din ultima jumatate de secol", a anuntat luni dimineata ING. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de pierderi pentru creditorul olandez.
In aceste conditii, grupul a anuntat ca va concedia 7.000 dintre cei 130.000 de angajati la nivel mondial. Nu au fost insa facute publice detaliile legate de segmentele si filialele care vor fi cele mai afectate de aceasta decizie. Concedierile, echivalente cu 5,4% din forta de munca a bancii, fac parte dintr-un plan mai amplu prin intermediul caruia se urmareste reducerea cheltuielilor operationale ale grupului cu 1 mld. euro in 2009.
Pentru a-si intari capitalul propriu, ING a apelat la guvernul olandez care va garanta 80% din portofoliul de instrumente financiare bazate pe ipoteci detinute de catre banca si a caror valoare se ridica la 27,7 mld. euro. Oficialii bancii spun ca tranzactia incheiata cu guvernul olandez va reduce expunerea companiei in fata activelor riscante cu 15 mld. euro.
Instrumentele financiare respective au fost create prin "impachetarea" de credite ipotecare riscante si credite Alt-A, acordate persoanelor cu bonitate indoielnica.
Guvernul olandez va achizitiona portofoliul cu un discount de 10% si va primi 80% din lichiditatile generate de o eventuala vanzare a instrumentelor.
Michel Tilman va fi inlocuit din functia de director executiv al grupului olandez de catre Jan Hommen, actualul presedinte al consiliului de administratie al companiei. Hommen, fost director financiar al producatorului olandez de electronice Philips, s-a alaturat conducerii ING in 2005 si isi va prelua oficial mandatul in aprilie, in urma unui consiliu general al actionarilor. Inainte de a deveni directorul financiar al Philips acesta a lucrat pentru Aluminium Company of America.
"Evolutia pietei in ultimele luni si-a pus amprenta in mod negativ asupra lui Michel", a declarat Hommen, 65 de ani. "Este clar ca mediul in care ne desfasuram activitatea va continua sa fie unul dificil, iar ING va avea nevoie de cativa oameni care sa aiba capacitatea de a manevra compania prin aceste ape tulburi", a continuat acesta.
Tilman se afla la conducerea celei mai mari companii olandeze de servicii financiare inca din 2004, iar in octombrie anul trecut a fost nevoit sa apeleze la ajutorul statului, care a efectuat o injectie de lichiditate de 10 miliarde de euro in cadrul bancii. El va ramane pana in august consultant al bancii.
Dupa anuntul privind inlocuirea directorului executiv si garantarea portofoliului de instrumente financiare riscante de catre guvernul olandez, actiunile bancii au devenit din nou atractive pentru investitori, inregistrand o crestere de 12,5% in prima jumatate a sedintei de tranzactionare de ieri.
Pe parcursul mandatului lui Tilman, valoarea titlurilor bursiere ale grupului s-a prabusit cu peste 60%.
"Vedem mare parte din masurile anuntate de banca ca fiind unele pozitive", a declarat Dirk Peeters, analist in cadrul KBC Securities din Bruxelles. Acesta a formulat o recomandare de "cumpara" pentru actiunile ING.
In ultimele 12 luni valoarea de piata a grupului olandez s-a prabusit cu 73%.
Grupul ING, care isi trage radacinile din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, se afla in top 20 al celor mai mari banci dupa valoarea de piata la nivel mondial si are peste 85 de milioane de clienti.
Grupul olandez este prezent si pe piata locala, prin intermediul ING Bank Romania.
 
Cine este Michel Tilman
  • In varsta de 56 de ani, este absolvent al Louvain University cu o diploma de licenta in administrarea afacerilor si detine functia de director executiv al ING din aprilie 2004.
  • si-a inceput cariera la Morgan Guaranty Trust din New York si lucreaza la ING din 1998, cand banca olandeza a achizitionat Bank Brussels Lambert (BBL), institutie al carei presedinte era la acea data.
  • In acelasi an a devenit membru al consiliului de conducere al creditorului olandez, iar in mai 2000 a fost ales vicepresedinte al acestui consiliu.
  • Intre 1991 si 1992 Tilman a fost directorul operational al Banque International Luxemburg, inainte de a se alatura BBL, institutie al carei presedinte a devenit in 1997.
  • Este membru al mai multor organizatii internationale, printre care Institutul International pentru Studii Bancare, Geneva Association si Institutul de Finante Internationale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO