Business Internaţional

ING isi negociaza salvarea dupa o prabusire a actiunilor

19.10.2008, 17:11 12

Grupul financiar ING se afla in discutii cu guvernul olandez in vederea unei infuzii de lichiditate in schimbul unui important pachet de actiuni, potrivit presei internationale.

Suma totala investita de guvern in cadrul institutiei financiare s-ar putea ridica la 9 mld. euro. Directorul general al ING Michel Tilmant a negociat intreaga zi de sambata o tranzactie, potrivit informatiilor. De asemenea, televiziunea publica NOS a relatat ca ING lucreaza la un plan pentru majorarea capitalului.
Oficialii bancii au refuzat insa sa comenteze pe marginea acestui subiect. Un purtator de cuvant al grupului a declarat sambata ca ING ia in considerare mai multe optiuni pentru consolidarea capitalului, inclusiv preluarea unor fonduri de stat. Reprezentantii ministerului finantelor si bancii centrale din Olanda au refuzat, de asemenea, sa comenteze.
Informatia vine in conditiile in care actiunile grupului financiar s-au prabusit, in sedinta de vineri, cu 27% pe bursa de la Amsterdam, dupa ce in presa au aparut o serie de speculatii potrivit carora banca s-ar afla sub presiuni mari pentru consolidarea capitalului.
In acelasi timp, oficialii grupului au anuntat ca banca ar putea inregistra primele pierderi trimestriale din istoria sa, pe fondul reducerii cu 1,6 miliarde de euro a valorii activelor contabile, in perioada iulie-septembrie.
Reprezentantii bancii nu au comentat caderea de pe bursa sau informatia care a provocat-o, pu-blicata de cotidianul de afaceri Het Financieele Dagblad, care citeaza analisti din piata. Actiunile companiei au atins minimul ultimilor 13 ani in urma stirii, ajungand la 7,56 euro pe unitate, insa au revenit la 8,2 euro spre sfarsitul sedintei, in scadere cu 18,9%.
"A fost un moment de panica, apoi a devenit o "casa de nebuni", a descris un specialist olandez atmosfera de la bursa din Amsterdam dupa publicarea informatiei. Un alt participant la piata a spus ca "au existat unele zvonuri despre nevoia ING de a-si consolida capitalul, fie prin suspendarea dividendelor, fie printr-o emisiune de actiuni".
Cu toate acestea, potrivit aceluiasi consultant, pretul la care se tranzactionau titlurile ING in prealabil "reflecta deja suficient orice fel de risc". Guvernul olandez a alocat, in cadrul programului coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru salvarea sectorului financiar, 20 de miliarde de euro pentru infuzii de capital in banci, si este pregatit sa garanteze creditele interbancare.
Pierderile ING, aferente trimestrului trei, s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro si reflecta reducerile de active legate de investitiile in actiuni, obligatiuni si in instrumente afectate direct de colapsul bancii americane Lehman Brothers. Rezultatele finale vor fi anuntate de oficialii bancii la inceputul lunii viitoare.
"Pana acum doua luni, ING era una dintre bancile foarte bine cotate, iar investitorii erau increzatori in faptul ca institutia va fi capabila sa plateasca dividende", a declarat Paul Beijsens, analist in cadrul Teoddoor Gilissen Bankiers, care a formulat o recomandare de "pastreaza" pentru actiunile grupului financiar olandez.
Directorul executiv al grupului bancar, Michael Tilmant, declara luna trecuta ca ING si-a "luat o serie de masuri de precautie, pentru a se proteja impotriva turbulentelor". ING a luat fiinta in urma unei fuziuni din 1991, insa radacinile companiei pot fi urmarite pana in secolul 18.
Grupul financiar care activeaza pe segmentul de retail bancar, investitii bancare si asigurari are 130.000 de angajati si opereaza in peste 50 de tari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO