Business Internaţional

Îngheţul începe să se simtă pe pieţele auto din SUA şi Europa

Îngheţul începe să se simtă pe pieţele auto din SUA...

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2016, 00:03 1467
În Europa, vânzările de automobile au fost cu 0,3% mai mici în octombrie, cei mai mari producători auto ai regiunii, Volks­wagen, PSA şi Renault, consemnând cele mai mari scăderi, potrivit Reuters.

Aceasta este prima lună octombrie cu vânzări în scădere de la sfârşitul crizei de şase ani prin care a trecut industria.

Cifrele pe octombrie vin după vânzări record în septembrie. Vânzările de auto­mobile din Europa au acccelerat cu 7,2% în septembrie comparativ cu septembrie 2015, potrivit Deutsche Welle.  Înmatriculările au atins un nivel de 1,14 milioane de unităţi luna trecută în regiunea care cuprinde statele membre ale Uniunii Europene, cât şi Islanda, Norvegia şi Elveţia, se arată

într-o declaraţie a Asociaţiei Construc­torilor Europeni de Automobile.

Vânzările PSA s-au redus cu 7,4%, sub presiunea declinului de 8,9% consemnat de marca Citroën, în timp ce Peugeot a înre­gistrat o scădere mai modestă a vânzărilor, de 4,6%, scrie Reuters.

Înmatriculările grupului Renault au scăzut cu 2,1%, iar Volkswagen a suferit un declin de 1,8% al vânzărilor datorat în mare parte scăderii de 7,8% consemnate de marca VW.

Fiat Chrysler a înregistrat o creştere solidă de 7%. Creşteri au fost consemnate şi de producătorii de automobile de lux BMW şI Daimler.

Cifrele pe octombrie au erodat performanţa înregistrată de piaţa auto europeană până acum în acest an, creşterea pe perioada ianuarie-octombrie ridicându-se la 6,9% în termeni anuali.

Vânzările au crescut cu 9,7% în Italia şi cu 4% în Spania, însă cererea de pe pieţele franceză şi germană s-a aflat în scădere în octombrie, potrivit datelor la nivel naţional publicate la începutul acestei luni. În Germania, vânzările au fost cu 5,6% mai mici, în timp ce în Franţa s-au vândut cu 4% mai puţine maşini.

În Ungaria, angajaţii Mercedes ameninţă cu declanşarea unei greve dacă nu li se va acorda o majorare cu 15% a salariilor, potrivit Budapest Business Journal. Angajaţii fabricii Mercedes din Ungaria nu sunt de acord cu o îngheţare a salariilor pe o perioadă de doi ani.

În SUA, vânzările de automobile noi s-au aflat pentru a treia lună consecutiv în scădere în octombrie, o premieră de la perioada de recesiune, potrivit Forbes.

Vânzările de automobile noi au scăzut cu 5,8% în octombrie, declin restrâns numai de apetitul americanilor de camionete şi SUV-uri. Aproape toate mărcile importante au înregistrat scăderi luna trecută, însă unii producători cu SUV-uri noi au raportat creşteri.

Declinul a survenit în pofida preţurilor mai mici la carburant, condiţiilor relaxate de finanţare şi discounturilor oferite.

După şase ani consecutivi de creştere şi vânzări record în 2015, cererea de automobile noi din SUA a început să scadă. Vânzările la nivel de industrie până acum în acest an sunt uşor mai mici comparativ cu anul trecut, potrivit datelor Autodata.

Vânzările Ford de pe piaţa americană au scăzut cu 12% în octombrie, un declin peste aşteptări. Compania şi-a redus producţia la patru fabric din America de Nord luna trecută în urma scăderii cererii. Analiştii spun că şi alţi producători auto vor anunţa reduceri ale producţiei în următoarea perioadă.

General Motors a anunţat de asemenea reduceri ale numărului locurilor de muncă şi de producţie pe fondul scăderii vânzărilor. Producătorul auto american va disponibiliza 2.000 de angajaţi şi va reduce producţia unităţilor de asamblare din Lordstown, Ohio, şi Lansing, Michigan, potrivit CNBC.

Decizia GM vine la numai două luni după ce Ford a anunţat că-şi transferă întreaga producţie de automobile mici în Mexic, în timp ce unele linii de asamblare deţinute de companie în SUA vor fi modificate pentru a construi SUV-uri şi crossovere, mai profitabile. Reorientarea consumatorilor către acest tip de automobile este şi unul dintre motivele pentru care Fiat-Chysler este în curs de a-şi stopa întreaga producţie auto din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO