Business Internaţional

Insulele Bermude se viseaza centru financiar regional

19.09.2005, 22:33 54

Teritoriul offshore se transforma cu pasi mici intr-un centru regional, idealul sau insa continua sa se loveasca de probleme legate de reputatie, arata Financial Times.

Cand scandalul Tyco a socat sectorul corporatist american in 2002, Dennis Kozlowski, fostul director executiv al companiei, condamnat de atunci pentru furt, nu a fost singurul ce a avut emotii. Intreaga comunitate din insulele Bermude era in plina agitatie.

Pentru ca insulele erau al doilea camin al conglomeratului listat la bursa newyorkeza. Iar pe masura ce detaliile legate de scandal umpleau paginile presei internationale, perceptia conform careia unele companii folosesc teritoriile offshore pentru a-si proteja activitatile si profiturile de privirile investitorilor si autoritatilor se intarea.

Trei ani mai tarziu, Kozlowski are in fata perspectiva unei condamnari la inchisoare pe un termen foarte lung. Bursa din insulele Bermude a lansat insa o campanie prin care incearca sa restabileasca reputatia insulelor si sa anuleze asocierea cu scandaluri din trecut.

"Teritoriile offshore incearca sa faca fata temerilor existente si sa-si sporeasca credibilitatea. In ultima instanta, investitorii vor fi cei ce vor decide daca s-au luat suficiente masuri", comenteaza Jonathan Herbst, partener in cadrul grupului de servicii financiare Norton Rose.

Luna aceasta, BSX a inregistrat un mic succes: Financial Services Authority, principala institutie de reglementare din Marea Britanie, a acordat insulelor statutul de "designated investment exchange". Pentru a fi luata o astfel de decizie, era nevoie ca insulele sa adopte o anumita legislatie.

Decizia i-a incantat pe oficialii de aici, ce spera ca aceasta sa impulsioneze pietele de capital. "Acest statut indica existenta unei protectii similare celei la care operatorii de pe piata se asteapta sa existe pe pietele lor locale", arata Greg Wojciechowski, directorul executiv al BSX.

Bursa din insulele Bermude inca mai are obstacole de trecut pana va ajunge centrul regional pe care-l viseaza. Bursa a fost lansata in 1971, cand deservea in primul rand piata locala de actiuni.

Acum, bursa se considera a fi cea mai mare bursa integral electronica din lume, lucrand cu emitatori interni si internationali. Aceasta intentioneaza sa atraga mai multi emitatori internationali, listari secundare, oferte publice initiale si alte produse mai sofisticate ale pietei de capital.

BSX si-a modernizat infrastructura, iar guvernul de aici a introdus legi ce interzic manipularea pietei si practicile de insider trading.

Totusi, persista factorii ce au facut-o traditional atractiva ca baza financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO