Business Internaţional

Întâlnirile care au salvat moneda euro

Autor: Andreea Neferu

11.10.2010, 23:20 15

2010 a fost un an de cumpănă pentru proiectul de uniune monetarădin Europa. Agravarea crizei datoriilor din Grecia şi iminentaextindere a acesteia către restul statelor din sudul Europei aufăcut ca liderii europeni şi chiar mondiali să îşi dea seama cămoneda euro este un pilon central al pieţei mondiale şi că nu poatefi lăsată să cadă. O investigaţie a ziarului de business FinancialTimes scoate la lumină o serie de întâlniri, unele în spateleuşilor închise, care au dus la salvarea monedei unice. AndreeaNeferu

Joi, 22 aprilie 2010

Locul: Ambasada canadiană de la Washington

Sub pretextul unei cine obişnuite, miniştrii de finanţe şiguvernatorii băncilor centrale ale ţărilor G7 (grupul celor maiavansate şapte economii din lume), alături de şefii de la BancaCentrală Europeană (BCE), banca centrală americană (Fed), BancaMondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stat la aceeaşimasă pentru a discuta modul în care pot salva uniunea monetară dinEuropa, în condiţiile în care exista riscul ca situaţiaproblematică a Greciei să se transforme într-o criză la nivelcontinental şi să destabilizeze întregul sistem financiar mondial."Pericolul de contagiune globală a declanşat îngrijorări profunde",îşi aminteşte Olli Rehn, comisarul european pentru afacerimonetare. "Era evident că Statele Unite şi FMI vor acorda sprijin.Nu exista niciun fel de schadenfreude (a dori răul cuiva - trad.)american. Din contră, americanii erau pregătiţi să ajute cuexperienţa lor de gestionare a crizelor", a explicat Rehn.

La finalul întâlnirii de acum aproape şase luni, lideriifinanţelor mondiale stabiliseră că trebuie să ia măsuri urgente şila nivel colectiv.

Sâmbătă, 24 aprilie 2010

Locul: Sediul FMI din Washington

La două zile după cina de la ambasada canadiană, Jean-ClaudeTrichet, preşedintele BCE, Olli Rehn, comisarul european pentruafaceri monetare, şi George Papaconstantinou, ministrul elen definanţe, au "aterizat" în biroul şefului FMI, DominiqueStrauss-Kahn, unde au ajuns la un acord cu privire la modul în careGrecia va fi ajutată. Deşi ajutorul în valoare de 45 mld. eurofusese anunţat cu 13 zile înainte, acesta părea că nu estesuficient pentru a domoli pieţele.

Până pe 2 mai, "factura" pentru ajutorarea guvernului ateniancrescuse la 110 mld. euro, dintre care 30 de miliarde de euro urmausă vină din partea FMI. Cum însă nici acest sprijin nu a fostsuficient pentru a calma panica de pe pieţe, măsuri suplimentare aufost puse la masa tratativelor.

Vineri, 7 mai 2010

Locul: Sediul UE de la Bruxelles

Povestea ajutorului financiar de 750 mld. euro, menit săsprijine întreaga zonă euro, începe tot cu o cină, de această datăla Bruxelles. Unul dintre participanţii la acea reuniune îşiaminteşte: "Trichet (preşedintele BCE - n.r.) a spus: «Aceasta(criza datoriilor - n.r.) nu este numai problema unei singure ţări,ci a mai multora. Este a Europei. Este globală. Este o situaţiecare se deteriorează cu rapiditate şi intensitate extremă»".

Trichet le-a mai spus liderilor prezenţi la acea cină că suntresponsabili în mare parte pentru apariţia crizei, pentru că nu auvrut să asculte recomandările BCE pentru disciplină fiscală.

Discuţiile au fost extrem de aprinse: în timp ce preşedintelefrancez Nicolas Sarkozy a cerut BCE să intervină pentru a deblocasituaţia, cancelarul german Angela Merkel a sărit în apărarea BCE.Chiar dacă viziunile erau diferite, o soluţie trebuia găsită pânăla deschiderea pieţelor asiatice din lunea următoare.

Weekend-ul 8-9 mai 2010

Locul: Bruxelles

Comisia Europeană a pus la punct un plan în valoare de mai multesute de miliarde de euro, cu scopul de a proteja ţările din zonaeuro.

Suma anunţată, impresionantă de altfel, se ridica la 500 demiliarde de euro - 60 de miliarde de euro din fonduri ale UE,garantate prin intermediul bugetului comunităţii, şi 440 demiliarde de euro din garanţii guvernamentale ale zonei euro.

Mai mult, 250 de miliarde de euro urmau să vină din partea FMI,astfel că suma totală stabilită pentru salvarea zonei euro a fostde 750 de miliarde de euro. Şi BCE a vrut să arate că nu va lăsauniunea monetară de izbelişte, astfel că a anunţat că va trece lacumpărarea de obligaţiuni guvernamentale în încercarea de astabiliza pieţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO