Business Internaţional

Inundaţii record în Australia. Evacuări de oameni în Queensland

Inundaţii record în Australia. Evacuări de oameni în...

Autor: Andreea Tobias

11.03.2023, 12:54 55

Serviciile de urgenţă din statul australian Queensland au evacuat sâmbătă locuitorii în zone mai înalte, în timp ce inundaţii record provocate de ploile abundente au lovit nord-vestul regiunii.

53 de locuitori din oraşul Burketown din Gulf Country, situat la aproximativ 2.115 km nord-vest de capitala statului, Brisbane, au fost evacuaţi de când ploile abundente au declanşat inundaţii la începutul acestei săptămâni, a anunţat sâmbătă poliţia, relatează Reuters.

Aproximativ 100 de locuitori au rămas în oraş, iar poliţia a cerut sâmbătă o evacuare completă, în condiţiile în care meteorologii au prezis că nivelul râurilor din zonă va atinge cote maxime duminică.

"Suntem încrezători că putem muta oamenii rămaşi dacă va fi nevoie", a declarat specialistul Tom Armitt pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC), adăugând că apele continuă să crească în zona izolată.

Situaţia de urgenţă survine după inundaţiile frecvente din estul Australiei din ultimii doi ani, din cauza unui fenomen meteorologic multianual La Nina, inclusiv inundaţiile "unice în acest secol" care au afectat zone izolate din Teritoriul de Nord vecin, în ianuarie.

La Burketown, inundaţiile au depăşit recordul din martie 2011, de 6,87 metri, după ce joi şi vineri au căzut până la 293 mm de ploaie, a anunţat anterior Biroul de Meteorologie.

Poliţia a coordonat evacuarea cu elicopterul către oraşul minier Mount Isa, situat la aproximativ 425 km (264 mile) sud.

La Gregory, un orăşel situat la aproximativ 120 km (75 de mile) la sud de Burketown, impactul inundaţiilor nu era deocamdată clar.

Alerte de inundaţii erau în vigoare sâmbătă pentru mari porţiuni din Queensland şi existau, de asemenea, avertismente pentru furtuni puternice, ploi abundente şi potenţiale inundaţii puternice în multe părţi, inclusiv în Ţara Golfului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO