Business Internaţional

Investiţii libiene de 80 mld. $ în străinătate: de la UniCredit la Juventus Torino şi Financial Times

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2011, 23:46 48

Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran al Libieievaluat de analişti la 60-80 de miliarde de dolari (44-59 mld.euro), a acumulat participaţii într-o gamă variată de activestrăine, de la ziare şi echipe de fotbal la bănci şi textile, scrieFinancial Times.

Autorităţile de la Tripoli au creat LIA în 2006 pentru a reducedependenţa ţării nord-africane de activele petroliere. Faptul că afost creat atât de recent l-a protejat de genul de pierderisuferite de alte fonduri din Orientul Mijlociu.

Până acum, LIA şi-a realizat investiţiile prin intermediulfondurilor de private equity şi a recurs la bănci europene şiamericane pentru a-i administra investiţiile până când va acumulaexperienţă pentru a face acest lucru singur.

Totuşi, în pofida încercărilor multor fonduri de private equityde a încheia parteneriate cu fondul libian, LIA s-a concentrat înspecial asupra Italiei, fostul colonizator al Libiei şi cel maimare partener comercial al acesteia, în ceea ce priveşteinvestiţiile externe.

LIA deţine 2,5% în cadrul UniCredit, cea mai mare bancă italianădin punctul de vedere al activelor, pe lângă pachetul de 4,9%deţinut de banca centrală libiană.

Libia a creat de asemenea un fond comun în valoare de până la500 mil. $ cu grupul bancar Mediobanca pentru investiţii încompanii italiene cu probleme.

Libienii au "atacat" de asemenea active foarte importante depeste hotare. Anul trecut, LIA a achiziţionat 3,1% din Pearson,proprietarul cotidianului de business Financial Times.

Libyan Arab Foreign Investment Company deţine 7,5% din Juventus,clubul de fotbal controlat de puternica familie italiană Agnelli.Al-Saadi Gadhafi, un fiu al liderului libian, a făcut parte dinboardul Juventus.

La un anumit moment, Tripoli a intenţionat să înainteze o ofertăpentru clubul de fotbal Lazio şi a investit în alt club, Triestina.

Asemeni majorităţii ţărilor sale rivale, Libia a acumulat activeimobiliare în străinătate, cum ar fi 11 Upper Brook Street, oclădire de birouri din Mayfair, Londra.

În contextul dezvoltării relaţiilor italo-libiene, au fost deasemenea încheiate acorduri de cooperare în domeniul aerospaţial şialte proiecte în Orientul Mijlociu şi Africa.

Ce deţine Libia

7,4% din banca UniCredit

3,1% din publisherul Pearson

7,5% din echipa de fotbal Juventus Torino

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO