Business Internaţional

Investitiile efectuate cu bani imprumutati limiteaza spatiul de manevra al companiilor europene

Investitiile efectuate cu bani imprumutati limiteaza spatiul de manevra al companiilor europene

Renault este nevoita sa reduca drastic costurile pentru a face fata cresterii dobanzilor

21.09.2008, 16:57 26

Companii precum Renault sau Thompson se afla sub o presiune crescanda de reducere a ritmului angajarilor si a cheltuielilor, in incercarea de a face fata cresterii dobanzilor intr-o perioada caracterizata de slabirea ritmului de crestere economica, scrie Bloomberg.
Aceasta situatie ameninta sa prelungeasca problemele pe care le intampina economia zonei euro, care s-a contractat in trimestrul doi, pentru prima data de la introducerea monedei unice, in 1999. Mai mult, economistii de la Deutsche Bank previzioneaza pentru anul viitor o restrangere a investitiilor, ceea ce ar reduce cresterea economica a zonei euro pana la 0,1%, comparativ cu 1%, cat este estimata cresterea pe 2009 a economiei americane.
"Dimensiunea dezechilibrului monetar face foarte dificil mediul economic european in perioada imediat urmatoare", a declarat David Owen, economistul-sef al Dresdner Kleinwort din Londra. "Aceasta situatie nu face decat sa sporeasca riscul unei eventuale recesiuni", a adaugat el.
Pentru companiile non-financiare europene, diferenta dintre profiturile obtinute si investitiile efectuate a crescut in 2007 la 4,5% din productia anuala, comparativ cu numai 3,6%, cat se inregistreaza in randul rivalelor americane. Excluzand companiile germane, unde castigurile inca depasesc investitiile, diferenta urca la 6,6%.
Rezultatul: companiile europene au datorii in valoare de 5.300 de miliarde de euro, echivalentul a 57% din economia zonei euro, comparativ cu 46% in cazul companiilor americane, arata datele Bancii Centrale Europene si cele ale Fed.
Mai mult, companiile americane, precum producatorul de echipamente pentru retele de internet Cisco Systems, au intrat in perioada de criza cu lichiditati totale de peste 500 mld. dolari, ceea ce reduce semnificativ presiunile la care acestea sunt supuse.
Sistemul japonez s-ar putea dovedi chiar mai sanatos decat atat, dupa ce companiile au inchis fabricile care inregistrau pierderi si si-au redus forta de munca in exces. Producatorul de roboti Fanuc, de exemplu, a reusit sa stranga in ultimul deceniu lichiditati in valoare de 5 mld. dolari, dupa ce in perioada 1995-1999 a platit datorii de peste 8 mld. dolari. Mizuho Research Institute estimeaza chiar ca economia japoneza, care s-a contractat in ultimul trimestru, isi va reveni mai repede decat cea europeana sau americana, pe fondul unei disponibilitati mai mari de a investi a companiilor locale. De cealalta parte, companiile europene au beneficiat de avantajul creditelor ieftine pentru a-si spori gradul de indatorare, ceea ce le-a permis sa efectueze achizitii sau sa-si sporeasca volumul investitiilor timp de 20 de trimestre consecutiv. Producatorul francez de medicamente Sanofi-Aventis, de exemplu, a contractat in 2004 un credit de 16 mld. euro pentru a finanta fuziunea in urma careia a luat nastere actuala companie.
Corporatiile din toate sectoarele de activitate si-au sporit gradul de indatorare intre 2005 si 2007, perioada in care volumul creditelor contractate de companiile europene a urcat cu 1.800 de miliarde de euro, potrivit datelor economistilor Deutsche Bank. Iar acum aceste companii se afla sub un atac dublu, pe fondul incercarilor de a-si administra costurile. Si asta in conditiile in care marjele de profit se reduc, iar bancile, care incearca sa-si refaca rezervele de lichiditati, inaspresc conditiile de creditare si majoreaza dobanzile pe care corporatiile europene le au de platit.
Costurile imprumuturilor cu o perioada de rambursare de trei luni au urcat cu 0,66% in ultimul an, ajungand aproape de nivelul record inregistrat in decembrie 2000. Iar bancile sunt pe punctul de a continua inasprirea conditiilor de creditare, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.
Situatia Germaniei este insa radical diferita de cea a restului Europei. Inregistrand pierderi semnificative pe fondul crizei tehnologice de la sfarsitul anilor '90, companiile germane au fost nevoite sa-si reduca cheltuielile odata cu incetinirea ritmului de crestere economica in perioada 2001-2004.
Cele mai afectate sunt companiile spaniole, care din 2000 pana in prezent au inregistrat o crestere a datoriilor de pana la echivalentul a 129% din Produsul Intern Brut al tarii, potrivit Standard & Poor's. Aceasta situatie a condus la cel mai mare faliment din ultimii cinci ani al unei companii europene, dezvoltatorul imobiliar Martina Fadensa prabusindu-se sub "greutatea" datoriilor de 5,2 mld. euro.
"Companiile europene vor continua sa se confrunte cu dificultati si in perioada urmatoare", a declarat Michael Saunders, economistul-sef pentru Europa al Citigroup. "Inrautatirea conditiilor din segmentul financiare reduce si mai mult perspectivele de crestere ale acestor companii", a adaugat el.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO