Business Internaţional

Investitiile fondurilor private, catalizatorul consolidarilor in economia Frantei

Investitiile fondurilor private, catalizatorul consolidarilor in economia Frantei

Compania franceza Gemalto ete unul dintre cei mai importanti producatori de carduri

06.11.2006, 18:05 34

Desi asteptata de o lunga perioada de timp, fuziunea dintre cele doua companii franceze de IT Gemplus si Axalto nu ar fi putut fi realizata fara ajutorul fondului de investitii Texas Pacific.
Ani de zile, Oliver Piou a dorit realizarea unei fuziuni cu rivalul sau numarul unu. Piou a fost seful executiv de la Axalto, o companie franceza care a fost lider mondial pe productia de carduri cu chipuri cu utilizare variata, de la carti de credit sau carduri de memorie pana la legitimatii. Au existat convorbiri ocazionale cu seful executiv al rivalului sau francez, Gemplus, dar de fiecare data nu s-a ajuns la niciun rezultat, relateaza International Herald Tribune.
Apoi grupul Texas Pacific a preluat compania Gemplus la sfarsitul anului 2000. De atunci a trecut destul de mult timp, dar in luna iunie a acestui an cele doua companii au fuzionat formand Gemalto, cu Piou drept director executiv. Controland dispretul francez pentru schimbari radicale si pentru obtinerea de sume cat mai mari de bani, Texas Pacific a demonstrat ca finantatorii de investitii private au devenit catalizatori respectati in restructurarea afacerilor din Franta si din intreaga Europa.
In ciuda faptului ca este una dintre cele mai supravegheate piete ale Europei, Franta a devenit cea de-a treia cea mai activa piata din lume pentru afacerile companiilor de investitii private. Cu investitii private in valoare de 12,9 miliarde euro, Franta ramane totusi in urma Marii Britanii, care inregistreaza investitii private de 16,5 miliarde euro.
Afacerile gen Gemalto cresc profiturile companiilor private de investitii, in special in Franta, care de multe ori a fost considerata cea mai grea piata care poate fi schimbata. Aici, oficialii guvernamentali intervin cu regularitate in decizii de business, iar liderii sindicatelor de muncitori au drept de veto la deciziile directorilor de companii.
Insa firmele de investitii private isi demonstreaza experienta si succesul prin impulsionarea directorilor si evaluarea angajatilor in afara statului de plata, construind legaturi cu oficialii guvernului si cerand expertilor locali sa ajute la negocierea complexelor reguli si legi ale muncii.
Reprezentantii Texas Pacific au anuntat recent ca s-au aliat cu Axa Private Equity din Franta pentru a achizitiona un pachet majoritar din TDF, compania de telecomunicatii numita inainte Telediffusion de France, o investitie care s-a ridicat la o suma de aproximativ 5 miliarde de euro.
"Modelul companiilor private de investitii castiga in mod sigur o mai mare acceptare pe piata Europei", a declarat Hugh Langmuir, un partener al Civen, un fond privat de investitii.
Motivul aparitiei si dezvoltarii acestui nou trend este nevoia Europei de a elimina ineficienta din companiile sale si din economia tarilor europene prin inchiderea fabricilor care nu mai sunt necesare, prin concentrarea cercetarilor si dezvoltarea lor in una sau mai multe locatii si prin reducerea numarului de angajati.
Nume mari din segmentul de achizitii care implica un grad ridicat de indatorare cerceteaza Europa pentru afaceri asemanatoare cu preluarea companiei daneze de televiziune TDC pentru suma de 12 miliarde de dolari (9,3 miliarde euro) printr-o alianta a companiilor Blackstone Group, Apax Partners, Kohberg Kravis Roberts, Permira Advisers si Providence Parteners.
In cel de-al doilea trimestru, potrivit IncisiveMedia, o firma de cercetare din Marea Britanie, valoarea totala a afacerilor realizate de companiile private de investitii in Europa s-a ridicat la 42,6 miliarde euro, cele mai mari valori trimestriale inregistrate pana la acest moment, o crestere substantiala fata de cele 34,5 miliarde euro inregistrate in primul trimestru. Bineinteles, aceste cifre sunt nesemnificative in comparatie cu cele din Statele Unite, unde in acest an au avut loc investitii private in valoare de 280 de miliarde de dolari (219,3 miliarde euro), potrivit Thompson Financial.
"Piata continentala este in revenire. Blocul britanic, desi destul de puternic, este doar o parte dintr-un intreg, scazand de la 50% la 20%", a declarat Julian Longhurst, director de cercetare al IncisiveMedia.
Specialistii britanici si amercani au inceput sa detina controlul asupra neintelegerilor de ordin politic, cultural si legal, dupa cum arata experienta celor de la Texas Pacific.
Dupa ce Texas Pacific a preluat controlul asupra Gemplus, a concediat o parte dintre directori si a redus numarul total al angajatilor care se extinsese odata cu compania cu o viteza uluitoare. Insa procesul s-a dovedit a fi mult mai complex decat au estimat directorii de la Texas Pacific.
In primul rand, s-au facut foarte multe eforturi de a pata imaginea companiei in fata publicului si guvernului francez prin zvonuri care spuneau ca aceasta este doar o fatada pentru a fura economia europeana. Un fost director al Gemplus a declarat in presa franceza ca Texas Pacific este doar un paravan pentru interesele Statelor Unite, care vor sa fure tehnologia companiei.
Aceste suspiciuni au fost reluate atunci cand Texas Pacific l-a numit pe Alex Mandl pentru a conduce Gemplus. Mandl, originar din Austria si fost presedinte al AT&T, a facut parte si din consiliul de administratie al celor de la In-Q-Tel, un fond de investitii pe care CIA l-a creat in 1999 pentru a investi in companiile tehnologice ale caror produse ar putea fi utile agentiei. In urma acestei numiri, Texas Pacific a fost pus la zid de presa franceza. Mai mult, reducerea fortei de munca s-a dovedit a fi foarte greu de realizat.
In final, Texas Pacific a oprit publicitatea negativa convingand guvernul francez ca nu are nicio intentie de a muta sediul central al Gemplus, nici activitatile companiei din Franta din domeniile de cercetare si dezvoltare, singura cerere a guvernului. Pentru a putea concedia surplusul de angajati pe care il avea, americanii au angajat consultanti care cunosteau legea franceza a muncii.
"Exista doua mituri impresionante. Pentru francezi, ca in Statele Unite nu exista asigurare sociala, iar pentru americani, ca nu pot isi pot concedia angajatii in Franta. Este costisitor si cere mult timp si sunt multe formalitati de indeplinit, dar in final este ceva realizabil", a declarat Gerard Cortney Dumont, un consultant in resurse umane care a lucrat pentru cele doua companii.
In cele din urma, alianta dintre Gemplus si Axalto pentru a forma Gemalto a redus forta de munca de la aproximativ 8.700 de persoane la 4.600. In prima jumatate a acestui an, cele doua companii s-au luptat cu costurile necesare restrangerii operatiunilor sub o singura umbrela. Profitul net a scazut cu aproximativ jumatate, pana la 34 de milioane de dolari (26,6 milioane de euro) dintr-un total de castiguri stabile de aproximativ un miliard dolari (784 de milioane de euro).
"Pentru mine a fost o potrivire perfecta", a spus Piou. Cele doua companii reunite se vor concentra pe cercetare si dezvoltare, angajand mai mult de 1.500 de ingineri.
In august, oficiali ai guvernului Statelor Unite au anuntat ca vor adopta tehnologia Gemalto pentru pasaportul electronic care poate recunoaste trasaturi faciale si amprente. Niciuna din parti nu a vrut sa dezvaluie valoarea contractului, dar au declarat ca tehnologia Gemalto va fi instalata in pasapoartele americane in 2007. In 2005, biroul de printare a produs 10 milioane de pasapoarte.
Gemalto a redus astfel costurile de operare cu aproximativ 500 de milioane de dolari (392 de milioane de euro). "Este vorba de cultura lor", a adaugat Piou. In ciuda acestui fapt, pretul unei actiuni Gemalto a scazut cu aproximativ o treime de la 1 ianuarie, continuand sa scada chiar dupa fuziunea Gemplus cu Axalto din iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO