Business Internaţional

Investitorii au scos 10 mld. dolari din Turcia anul trecut, iar în 2016 ar putea fi şi mai rău

Aproximativ 27% din investiţiile directe străine care intră în Turcia se duc de obicei pe bursa turcească de acţiuni (în foto, bursa de la Istanbul)

Aproximativ 27% din investiţiile directe străine care intră în Turcia se duc de obicei pe bursa turcească de acţiuni (în foto, bursa de la Istanbul)

Autor: Bogdan Cojocaru

13.01.2016, 00:05 409
Turcia este una dintre cele mai mari eco­nomii emergente ale lumii, iar pentru dezvoltarea ei investiţiile străine sunt extrem de importante. Însă această economie a înregistrat ieşiri nete de capital de 10 miliarde de dolari  în 2015, un an marcat de explozia riscurilor locale şi globale şi de ascensiunea do­larului faţă de monedele ţărilor emergente.

Dacă riscurile persistă, 2016 s-ar putea dovedi un an şi mai di­ficil, avertizează analiştii. 2015 a fost un an neobişnuit atât pentru Turcia, cât şi pentru economia globală, lăsând moştenire noului an o serie de riscuri economice, po­li­tice şi geopolitice care se pot agra­va. Directorul general al FMI  Christine Lagarde apreciază ca  2016 poate fi „dezamăgitor“ pentru economia mondială. Dacă în SUA banca centrală continuă să-şi ma­joreze dobânzile, iar China înce­tineşte şi mai mult, vor creşte pe­ricolele care ameninţă eco­nomiile emergente, scrie Hurriyet Daily News.

Sănătatea financiară a Turciei depinde de intrările de capital deoarece această ţară suferă de deficit de cont curent. Investitorii străini au vândut în ultimele 12 luni acţiuni şi obli­gaţiuni turceşti de peste 10 mld. dolari, cea mai mare sumă înre­gistrată după criza din 2009. În 2008 investitorii au retras din Turcia „doar“ 4,2 mi­liarde de dolari.

Lira tucească s-a depreciat anul trecut cu peste 19% faţă de dolar. Ieşirile de capital au jucat un rol important pentru cursul de schimb al monedei. Cu cât retragerile de capital sunt mai mari, cu atât de vine mai scump dolarul faţă de moneda turcească.

Turcia a înregistrat intrări nete de capital în doar două luni din 2015. În noiembrie şi decembrie eco­nomia a pierdut 1,4 mld. dolari şi respectiv 1,5 mld. dolari. Ieşirile sunt neobişnuite având în vedere că incertitudinile politice s-au redus după alegerile de la începutul lunii noiembrie, câştigate de partidul aflat deja la guvernare. De aici se poate deduce că rezultatul scruti­nului nu a îmbunătăţit încrederea investi­torilor, afectată şi de riscurile geopolitice. Turcia este în conflict cu militanţii kurzi, care la rândul lor luptă contra ISIS. Ieri a avut loc un atac cu bombă în Istanbul în care au murit mai mulţi turişti străini. Istanbulul este un oraş important din punctul de vedere al turismului.  Apoi, sancţiunile economice im­pu­se Turciei de Rusia vor afecta ne­gativ aproape toate sectoarele, ceea ce înrăutăţeşte şi mai mult perspectivele economice. În plus, accelerarea inflaţiei, acum de 8,8%, cu mult peste ţinta băncii centrale, şi trendul descen­dent al expor­turilor alimentează pesimismul şi neîncrederea faţă de care agenţiile de rating ar putea răspunde cu reducerea calificati­vului ţării. In­vestitorii străini deţineau ac­ţiuni turceşti de 41 mld. dolari şi obli­ga­ţiuni emise de statul turc de 32 mld. dolari la începutul acestui an. Dacă lira continuă să se depre­cie­ze, aceste active vor valora şi mai pu­ţin pe pieţele externe, ceea ce poa­te antrena noi retrageri de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO