Business Internaţional

Investitorii avizi dupa castiguri s-au repezit pe burse

Investitorii avizi dupa castiguri s-au repezit pe burse

FOTO: Reuters

01.07.2009, 17:38 17

Dupa un 2008 extrem de slab si un prim trimestru indecis, bursele din intreaga lume au incheiat cel de-al doilea trimestru cu cele mai bune rezultate din ultimul deceniu.

Bursele din SUA au inregistrat in perioada aprilie-iunie cea mai mare crestere trimestriala din ultimul deceniu, dar performanta acestora a fost depasita de cea a pietelor emergente.
Desi rezultatele sunt imbucuratoare, investitorii sunt ingrijorati ca trendul ascendent s-ar putea transforma intr-unul descendent, in conditiile in care economia mondiala nu da semne notabile de revenire, scrie The Wall Street Journal.
"Cred ca evolutia recenta nu este reala, bursele ne transmit semnale false ce indica o revenire, cand in realitate nu este asa", a spus Jonathan Auerbach, directorul companiei internationale de brokeraj Auerbach Grayson. "Pe piete s-au incheiat contracte prea mari pentru a fi onorate, s-au deschis foarte multe pozitii short - de vanzare si au fost injectate cantitati imense de lichiditati, iar investitorii au simtit nevoia sa devina actori ai acestei piese, avand sentimentul ca in caz contrar ar avea de pierdut."
In cel de-al doilea trimestru al acestui an bursele din Statele Unite au revenit in forta dupa un an 2008 dezastruos si un prim trimestru mediocru. Indicele american de referinta S&P 500 a postat cea mai buna evolutie de dupa ultimul trimestru al lui 1998, urcand cu 15,2% in perioada aprilie-iunie. Indicele Dow Jones Average a castigat 11%, iar NASDAQ 20,1%.
Aprecierile trimestriale ale burselor din tarile emergente, precum Rusia si China, le depasesc insa pe cele din SUA, Franta si Anglia. Indicele de referinta al bursei chineze a castigat 25% in trimestrul al doilea, cel brazilian a urcat 26%, pe cand Dow Jones s-a apreciat cu 11%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 8,2% in aceeasi perioada.
Intre statele dezvoltate, Japonia a fost cel mai bun performer, bursa de la Tokio cresand cu 23%, depasind performanta Dow Jones si pe cea a indicilor de referinta din Marea Britanie, Franta si Germania.
 
Bucurestiul, cel mai mare avans din Est
In ceea ce priveste avansul burselor in ultimele trei luni, Europa de Est este cu mult peste Occident. Bursa din Budapesta a urcat cu 38%, in timp ce indicele de referinta polonez WIG-20 a castigat 23%. Cel mai bun rezultat l-a obtinut insa bursa de la Bucuresti, care in perioada aprilie-iunie a crescut cu 43,5%. Nici Bulgaria si nici Cehia nu au dezamagit, avand cresteri de 20,8%, respectiv 14,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO