Business Internaţional

Investitorii care au pariat pe Rusia culeg câştiguri astronomice

Investitorii care au pariat pe Rusia culeg câştiguri...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2016, 18:40 1056

Rusia a fost un pariu câştigător tot anul pentru cei care au pariat pe acţiunile companiilor ruseşti, pe obligaţiuni şi pe moneda ţării, scrie Wall Street Journal.

În acest an, indicele MSCI Rusia a înregistrat performanţe superioare tuturor pieţelor emergente mari cu excepţia Braziliei. Indicatorul a avansat cu 26,3% în dolari pe acest an, comparativ cu 14% în cazul indicelui MSCI al pieţelor emergente.

Indicele bursier MICEX avansase cu 0,2% la începutul săptămânii, iar rubla se apreciase cu 1,13% în raport cu dolarul american.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ruseşti cu scadenţa la 10 ani au scăzut de la mai mult de 10,5% sub 8% în această lună. Nu mai târziu de începutul anului 2015, yield-ul se situa peste 14%.

Creşterile au strânsă legătură cu petrolul. Preţul ţiţeiului Brent a avansat cu 1,73% la începutul săptămânii şi cu peste 25% până acum în acest an.

“Rusia arată foarte bine în opinia noastră, prin prisma capacităţii de a-şi plăti datoriile”, spune Paul McNamara, de la GAM, o firmă de administrare de active. “Cu condiţia ca preţul petrolului să se menţină stabil şi să nu mai apară noi măsuri de înăsprire a politicilor fiscale sau monetare, creşterea ar trebui să accelereze destul de mult de acum încolo”.

Totuşi, dincolo de redresarea celei mai importante materii prime a Rusiei, nu există prea multe motive de optimism în ceea ce priveşte Rusia.

“Totul este un dezastru când vine vorba de reforme structurale şi corupţie”, arată McNamara.

Cât priveşte investiţiile, Rusia are una dintre cele mai precare situaţii din lume.

Rusia are unul dintre cele mai slabe rapoarte dintre valoarea capitalului şi valoarea producţiei, potrivit unui studiu realizat de doi economişti de la Universitatea din Hamburg. Situaţia sugerează că ţara are nevoie de mult mai multe investiţii decât alte ţări pentru a genera acelaşi nivel de activitate economică.

“Condiţiile economice s-au îmbunătăţit cu siguranţă, însă în ultimă instanţă vorbim de o ţară care este în mare măsură dependentă de o materie primă, cu o populaţie şi o forţă de muncă în scădere”, arată Bryan Carter, de la BNP Paribas Investment Partners.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO