Business Internaţional

Investitorii cumpara iar actiuni rusesti

09.10.2008, 18:39 26

Indicele Micex al pietei de actiuni din Rusia a avansat cu 11%, iar actiunile pietelor emergente au inregistrat cea mai pronuntata crestere din ultimele trei saptamani, in conditiile in care actiunea coordonata a bancilor centrale de reducere a ratelor dobanzii i-a incurajat pe investitori sa inceapa sa cumpere actiuni la cele mai scazute valorizari dintr-un deceniu, scrie Bloomberg.

Si pietele mature din Vestul Europei au crescut, dar cu un procent mult mai moderat. Indicele FTSE 100 (Londra) urcase cu 1,15% la jumatatea programului de tranzactionare, in timp ce indicele bursei pariziene avansase cu 2%.
Bursa Micex din Rusia s-a redeschis dupa o suspendare de doua zile a tranzactiilor, determinata de o scadere de 14% la inceputul saptamanii. Indicele MSCI Emerging Markets a urcat cu 3,3% pana la 624,07 puncte, dupa ce pierduse 23 de procente in aceasta luna.
Coreea de Sud, Taiwanul si Honk Kong-ul s-au alaturat Fed, Bancii Centrale Europene si Bancii Chinei in incercarea de stopare a celei mai severe crize financiare de la Marea Criza economica din anii '30 printr-o reducere brusca a ratelor dobanzii. Pietele emergente au pierdut jumatate din valoare in acest an, cea mai mare reducere anuala inregistrata de indicele MSCI Emerging Markets in mai mult de doua decenii.
"Exista actiuni ieftine pe aproape toate pietele din lume", a declarat Mark Mobius, CEO al Templeton Asset Management. Mobius a declarat ca va incerca sa achizitioneze actiuni de pe pietele care au avut cele mai pronuntate scaderi, incluzand Rusia, China, Brazilia, Turcia, Africa de Sud si India.
Actiunile Rosneft, cea mai mare companie petroliera a Rusiei, au urcat cu 22%. Sberbank, cel mai mare creditor al tarii, a inregistrat o crestere de 11% a valorii actiunilor.
Indicele chinez CSI 300 a scazut cu 1,4% dupa ce avansase initial cu 2%. Indicele sud-coreean Kospi a avansat cu 0,6%. Bursa indoneziana a ramas inchisa pentru a doua zi.
Indicele MSCI Emerging Markets a fost valorizat la de 8,7 ori castigurile medii ale celor 789 de companii ce-l alcatuiesc, cel mai scazut nivel din octombrie 1998 incoace, conform datelor Bloomberg. Indicele Micex se tranzactiona la de 3,9 ori profitul, cel mai redus nivel din randul pietelor europene monitorizate de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO