Business Internaţional

Investitorii din fondul Amaranth au pierdut tot

02.10.2006, 18:46 18

Pentru ca nu a reusit sa gaseasca un cumparator strategic pentru activele sale, fondul de hedging Amaranth a inceput procesul de rascumparare a actiunilor, anuntand inchiderea fondului.
Amaranth, fondul de hedging cu active de peste 8 miliarde de euro care a pierdut mai mult de 4 miliarde de euro in mai putin de o luna, se pregateste sa-si sisteze operatiunile, scrie The New York Times.
Nick Maounis, cel care a pus bazele acestui fond de investitii, a precizat in cadrul unei scrisori adresate actionarilor ca rascumpararile vor fi suspendate pentru a permite acumularea lichiditatilor necesare platii investitorilor "intr-o maniera ordonata".
Saptamana trecuta au avut loc mai multe intalniri cu oficialii Amaranth in cadrul carora investitorii au cerut in repetate randuri sa li se inapoieze banii. "Dupa cum stiti, fondurile diversificate au primit in ultima perioada foarte multe ordine de rascumparare", a precizat Maounis.
Scrisoarea a reprezentat o schimbare totala de atitudine pentru fondatorul Amaranth, care, pana saptamana trecuta, sustinea ca situatia s-ar putea remedia, manifestandu-si optimismul fata de continuarea operatiunilor fondului. "Avem toate intentiile sa continuam cu aceasta afacere si sa aducem investitorilor nostri aceleasi profituri consistente la investitiile cu grad ridicat de risc care ne-au caracterizat", declarase el pe 22 septembrie.
In scrisoare se preciza ca Amaranth va renunta la taxele percepute in cazul rascumpararilor.
Activele fondului au scazut cu 65%-70% luna trecuta, pierderea anuala fiind de 55%-60%, scazand de la peste 6,5 miliarde de euro la inceputul anului la aproape 2,5 miliarde de euro acum.
Pierderile se datoreaza biroului de management al portofoliului energetic, care a pariat pe pretul gazelor naturale. Amaranth a pariat ca diferenta de pret dintre contractele futures pe gaze naturale dintre lunile de iarna si cele de vara se va mari, asa cum a facut-o din 2004 pana azi. Pretul acestora fluctueaza mult nu numai in functie de cerere si oferta, dar si din cauza conditiilor climaterice, temperaturilor foarte mari sau foarte mici care apreciaza cheltuielile legate de stocare.
Din cauza unei perioade mai lungi cu temperaturi ridicate, pretul gazelor naturale a inceput sa scada vertiginos, aducand pierderi imense fondului Amaranth.
Fondul nu a putut insa lichida activele pentru ca pozitia detinuta era prea puternica si a fost nevoit sa vanda portofoliul energetic catre J.P. Morgan Chase si Citadel Investments, un alt fond de hedging. Pretul nu a fost facut public insa oficialii Amaranth au precizat ca vanzarea a fost facuta in pierdere.
Printre posibilele variante de evitare a inchiderii fondului s-a numarat si preluarea acestuia de catre Citigroup, saptamana trecuta avand loc negocieri intre cele doua parti. Scrisoarea adresata investitorilor de catre Maounis, in care se preciza inceputul operatiunilor de lichidare a activelor, a dus investitorii Amaranth la concluzia ca banca americana nu va prelua fondul la care au participatii, urmand ca acesta sa fie inchis. Banca americana a facut parte din grupul de investitori care au reusit salvarea fondului Long-Term Capital Management, in 1998, care pana acum a reprezentat recordul de pierderi inregistrate de un fond de hedging.
Saptamana trecuta Maounis explicase ca daca nu va gasi un cumparator pentru o parte sau pentru toate activele detinute, va fi nevoit sa inceapa procedura de lichidare a fondului.
Investitorii s-au declarat nemultumiti de felul in care decurge procesul de recuperare a capitalului investit, cerand conducerii fondului sa renunte la limitarile impuse, printre care se numara si limita maxima de retragere in cursul unei luni, situata la echivalentul a 7,5% din activele fondului. In acelasi timp, ordinea in care vor fi onorate cererile de rascumparare este cronologica, in functie de maturitatea contractului detinut. Printre clientii Amaranth se numara si Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank sau Bank of New York.
Organismul de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite ale Americii (SEC) a anuntat ca a deschis o ancheta privind posibilitatea ca oficialii fondului sa fi indus in eroare investitorii, brokerii si creditorii in privinta pierderilor sau a masurilor luate pentru a le evita. Actiunile companiei au pierdut 26 de centi, pana la 49,67 dolari, anul acesta castigand 2,4%, sub nivelul de 7% atins de indicele Standard&Poor's 500.

Amaranth s-a ars cu pariurile pe gaz
Amaranth a pierdut 65% din valoarea sa, mai mult de 6 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro) in primele trei saptamani ale lunii trecute.
Valoarea activelor fondului a ajuns astfel la mai putin de 2,76 miliarde de euro, de la active de 7,3 mld. euro la inceputul anului.
Fondul a pariat pe cresterea diferentei pretului la gazele naturale in timpul iernii si al verii.
Diferenta era de 2,5 dolari la finele lui iulie si a atins un minimum de 50 de centi la inceputul lui septembrie.
Amaranth a inceput procedura de inchidere a fondului.
In 2004, reprezentantii Amaranth au protestat impotriva unor reglementari propuse de (SEC) prin care se impunea inregistrarea fondurilor la autoritatile locale si o transparenta mult mai mare a operatiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO